Тръмп: НАТО не е остаряла организация, а Китай не манипулира валутатат си

Тръмп: НАТО не е остаряла организация, а Китай не манипулира валутатат си

По време на съвместната пресконференция на доналд Тръмп и Йенс Столтенберг,  Тръмп промени своята риторика от предизборната си кампания и заяви, че НАТО „вече не е остаряла“ организация и приветства ролята й в борбата „срещу тероризма“.

Доналд Тръмп поднови своя призив към държавите членки на Алианса да отделят 2% от своя брутен вътрешен продукт за военни разходи: „Изправяйки се пред нашите общи предизвикателства, ние трябва да гарантираме, че членовете на НАТО трябва да изпълнят финансовите си задължения и да платят това, което дължат“.

Американският президент призова да се сложи край на „жестоката“ гражданска война в Сирия и съюзниците от НАТО да „работят заедно, за да разрешат това бедствие“. „Ужасното убийство на невинни цивилни с химическо оръжие, включително варварското убийство на малки и беззащитни деца и бебета, трябва да бъде отхвърлено решително от всяка нация, която цени човешкия живот“, отбеляза Тръмп.

От своя страна Столтебгерг посочи: „Ние не искаме нова Студена война, ние не искаме нова надпревара във въоръжаването“. „Ние силно вярваме, че няма противоречие между силно НАТО, надеждно сдържане в областта на отбраната и политически диалог с Русия“, допълни генералния секретар.

По време на пресконференцията Тръмп се фокусира и върху друг важен въпрос: кризата около Северна Корея. Президентът настоя, че ако Китай не искат да помогнат, то САЩ сами ще се справят в проблема. „Президентът Си иска да постъпи правилно. Ние установихме добра връзка, според мен имаше добра химия помежду ни. Смятам, че той иска да ни помогне със Северна Корея“, подчерта Тръмп.

По отношение на Китай американският държавен глава направи още един изненадващ коментар спрямо своите предишни изказвания. Той заяви, че Пекин не манипулира валутата си, за да получи предимство при търговията. Тръмп беше категоричен: „Те не са валутни манипулатори“. Така той сложи край на въпроса, който заплашваше да развали отношенията между Вашингтон и Пекин.

Тръмп не пропусна да засегне темата за срещата в Москва между държавния секретар Рекс Тилърсън и руския президент Владимир Путин. „Ние въобще не се разбираме с Русия“, подчерта Тръмп, допълвайки, че отношенията „може би са най-ниското ниво досега“. Той не отправи директна критика към Путин, но сравни отношенията с Русия с тези, които изгради с Китай след посещението на Си Дзинпин миналата седмица.

Русия наложи вето на подкрепената от САЩ резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, докато Китай се въздържа от гласуване, отбеляза Тръмп. Той допълни, че „не е бил изненадан“ от позицията на Пекин, намеквайки, че я е договорил със Си по време на визитата му във Флорида.

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *