Външно съветва българите да са нащрек за терористични заплахи

Външно съветва българите да са нащрек за терористични заплахи

Почти един милион българи тръгват на път от днес, 4 км колони на пунктовете за Турция, Гърция и Румъния

 

Министерството на външните работи предупреди българите, които ще пътуват зад граница за предстоящите почивни дни, да бъдат нащрек заради терористични заплахи.

Заради повишените нива на терористична заплаха в редица страни се препоръчва гражданите да проявяват „постоянна бдителност“, особено на места с големи струпвания на хора като –  централни градски части, градски транспорт, гари, летища, концертни зали, туристически и търговски центрове и други. С повишено внимание следва да се подхожда и при посещения на храмове и богослужения, както и на религиозни паметници.

МВнР препоръчва на пътуващите в чужбина български граждани:

– да се съобразяват максимално с въвежданите допълнителни мерки за сигурност в страната на дестинация, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока;
– да носят винаги в себе си валиден документ за самоличност и зареден мобилен телефон;
– да бъдат с повишено внимание за подозрително движение на хора и изоставени предмети, и при нужда да информират местните власти;
– да поддържат връзка с близките си и при необходимост да се постараят да ги информират за своето местонахождение;
– предварително да се снабдят с координати на най-близкото задгранично представителство на България и/или на друга страна член на Европейския съюз;
– да следят внимателно всяка информация, свързана със сигурността, в местните средства за масово осведомяване;
– да се информират предварително от страницата на МВнР, на адрес www.mfa.bg, за общите препоръки за пътуване и особеностите на дестинацията, която смятат да посетят, както и за свързаните с нея рискове за сигурността и поведение при евентуални кризисни ситуации.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център“ на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mail: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.

Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата в страната за четирите почивни дни по Великден. Особено концентрирано ще бъде присъствието на Пътна полиция по пътя за Гърция.

Повече полицейски патрули ще бъдат разположени на главен път Е-79. Пътните полицаи ще подпомагат и регулират движението и ще засилят контролa на грубите нарушители, oбясни пред bTV началникът на КАТ – Благоевград старши инспектор Данаил Стоицов.

Тази сутрин движението на „Кулата” е спокойно, но вече се усеща, че трафикът започва да става по-интензивен. Оттам се очаква да минат хиляди автомобили в посока Гърция.

В тъмната част на денонощието служителите на КАТ ще проверяват шофьорите за алкохол и наркотични вещества, ще следят и за неправоспособни водачи зад волана.

След 16 ч. ще бъде ограничено и движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, които ще бъдат спирани, за да изчакват на място до 20 ч.

Почти един милион българи тръгват на път от днес. Четирите почивни дни за Великденските празници отново ще са причина за големи задръствания по пътищата.

По-рано днес от Гранична полиция съобщиха, че  на българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево има образувала се колона от около 4 км от товарни автомобили на изход, а на ГКПП Лесово колоната също е от 4 км. На българо-румънската граница, на ГКПП „Дунав мост- Русе“ има образувала се колона от около 2.5 км от товарни автомобили на изход и около 4.5 км на вход. На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Кулата“. Нормален е трафикът на всички пунктове по границите със Сърбия и Македония.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *