Поредна нощ на протести срещу изхода от президентските избори в Сърбия

Поредна нощ на протести срещу изхода от президентските избори в Сърбия

 

Поредна нощ на протести срещу избирането на Александър Вучич за президент на Сърбия, предаде ТАСС. Демонстрации имаше в Белград, Ниш и Нови Сад.

В столицата шествието на протестиращи младежи блокира движението. Демонстрантите носеха плакати, в които настояваха за смяна на политическия елит, за честни избори, за равен достъп до образованието и до държавното финансиране за него, за здравеопазване за всички, за свободни медии и за защита и увеличаване на трудовите права.
„Народът гласува, а елитът се радва“, гласеше един от плакатите на протестиращите в Белград.

Някои от демонстрантите имитираха вълчи вой, като така се опитаха да се подиграят с фамилното име на Вучич, което в превод от сръбски означава: малък вълк, вълче. Други демонстранти имитираха кучешки лай, като скандираха „Ав, ав, ав“, подигравайки се с инициалите на Вучич.

По данни на Републиканската избирателна комисия след обработка на 96,6 процента от бюлетините Вучич, досегашен премиер на Сърбия, води на първия тур на президентските избори с 55,02 процента. Бившият омбудсман Саша Янкович получава 16,36 процента, Политикът Лука Максимович получава 9,43 процента. Бившият външен министър Вук Йеремич има 5,65 процента, а лидерът на Сръбската радикална партия Войслав Шешел – 4,51 процента.

Същевременно Вучич обяви, че побеждава в осемте избирателни участъка, в които имаше прегласуване заради констатирани нарушения на изборите за президент на 2 април, предаде ТАСС.

Вучич каза, че преди девет дни в тези участъци той е получил 53,84 процента, а днес, когато победата му се оспорва от хора, които не умеят да признават поражението си, той получава в участъците, в които имаше прегласуване, 71,66 процента.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *