ДПС предложи на ГЕРБ да се направи програма до края на председателството на ЕС

ДПС предложи на ГЕРБ да се направи програма до края на председателството на ЕС

Предложихме да се направи програма за управление на страната до края на председателството на Съвета на ЕС и около нея да се оформи мнозинство в Народно събрание, което ще подкрепя програмата, което не означава пряко участие на ДПС във властта. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За нас това означава първа стъпка за стабилност в държавата, в Народното събрание, в управлението и достойно председателство на Съвета на ЕС“, обясни той.

На въпрос дали идеята се е приела от ГЕРБ Мустафа Карадайъ посочи: „Те ще мислят, ще умуват. Това беше предложението ни. Те са най-голямата политическа сила след изборите за 44-ото Народното събрание, така че те са активната страна, те са на ход“.

От ДПС са заявили категоричната си позиция, че за тях е „неприемливо толерирането на крайни радикални националисти в страната, включително и чрез участието им във властта“.

Независимо от сходствата в програмите на ГЕРБ и ДПС, може да се стигне до там, както и в предишното НС, да има мнозинство, което да не може да проведе нужните реформи в страната, коментира Карадайъ. Считаме, че периодът изисква обединителният патриотизъм да влезе в действие, но той изключва крайните радикални националисти, които не са добра перспектива за страната, заяви председателят на ДПС.

По отношение на предложението за въвеждане на уседналост за всички видове избори Карадайъ заяви, че решаването на такъв род въпроси не минава през ограничаване на правата и свободите на гражданите.

Независимо, че с ДПС програмите ни съвпадат по много теми, ще се опитаме да работим добре като управляващи и опозиция в парламента. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание след края на срещата между двете партии.

Според Борисов, ако председателството на ЕС се приеме от всички политически сили като основна тема за следващата година и политиката се прави в Народното събрание, това ще улесни правителството и ще даде възможност на всички парламентарно представени партии да участват, така че да се извлекат позитиви за България. Борисов смята, че по тази тема може да се постигне разбирателство и подкрепа. „На всички им е ясно, че ако не се състави правителство, а се отиде към нови избори, това ще е не само несериозно и тежко за държавата, а и ще рухне икономиката“, коментира още Бойко Борисов.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *