Горанов: До края на годината минималната пенсия ще е 200 лв.

Горанов: До края на годината минималната пенсия ще е 200 лв.

 

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева, потвърди в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ.

Това ще стане на две стъпки – от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври – на 200 лева.

По думите му, за тази година това ще струва на бюджета под 100 млн. лева. За следващите години сумата расте и ще е под 300 млн. лв. за 2018 г.

„Ако се търсеше 100% удовлетворяване на претенциите на Патриотите за политиката им, свързана с пенсиите, ангажиментите като ресурс щяха да бъдат такива, че други политики нямаше да могат да се реализират. В този смисъл коментарът беше – или правим това и не можем да реализираме други политики, или намираме балансирано решение и продължаваме по съвместната програма, която заедно ще съставим”, разкри още Горанов.

Той заяви също, че може отново да е финансов министър в новия кабинет, но уточни, че все още не са водени конкретни разговори за министерски кресла.

„Има такава вероятност, но такъв разговор не е воден с мен. В началото си говорихме само за политики, все още не сме говорили за това къде точно ще участват Обединените патриоти и с какво представителство в изпълнителната власт. Такъв дебат не е воден и в ГЕРБ”, отбеляза той.

Във връзка с нарастването на минималната пенсия Горанов уточни, че са направени много изчисления с помощта на експерти от НОИ. „Видяхме какво струва една или друга мярка и се обединихме около определени цифрови параметри”, подчерта той.

„Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но то е възможното решение”, заяви Горанов.

Според бившия финансов министър резерви може да се търсят при инвалидните пенсии, за част от които има подозрения, че са отпуснати незаконосъобразно. „Имаме основания да се съмняваме, тъй като броят на правоимащите е твърде голям”, заяви той.

В отговор на въпрос Горанов подчерта, че за него не е лоша идея да се подпишат отделни споразумения с всеки един от лидерите на партиите от коалиция „Обединени патриоти” – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, но по думите му те едва ли ще се съгласят.

„Те предпочитат да се представят като монолитен субект, явил се на изборите като коалиция и участващ в разговорите с ГЕРБ като коалиция“, допълни той.

Преговорите с „Обединени патриоти” окончателно ще приключат малко преди гласуването на поименния състав на правителството, което се очаква в началото на месец май, каза още бившият министър.

 

Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Горанов: До края на годината минималната пенсия ще е 200 лв.”

  1. След Великден, на вас трансмедия ще ви изпратя материал- за това как банките и по специално ОББ, се издържа от социалните на инвалидите и другите социлно слаби граждани. Тогава може да питате Горанов- защо е допуснал това. Знаете ли, че минимум едномесечна социална помощ се ползва от ОББ за такси ??????На всеки социално слаб? И така, ще ви питам , а вие също питайте – Социалното министерство – Банката ли издържа или хората, които не могат да си купят лекарства ?????????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *