Спас Русев оглави Надзорния съвет на БТК

Спас Русев оглави Надзорния съвет на БТК

 

Софийски градски съд отмени отказ на Агенцията по вписванията да впише промени във висшето ръководство на телекома.

След близо 7 месечна съдебна драма Спас Русев най-сетне заема поста на председател на Надзорния съвет на Българската телекомуникационна компания. Това се случва след като в заседание от 10 април 2017 г. Софийски градски съд е отменил отказ на Агенцията по вписванията да впише промени по партидата на БТК. С тях се изменя състава на НС. Компания на Спас Русев ще правят Боян Иванович, Зено Алонс Майер, Франц Хьорхагер и Бруно Дюшарм.

Заявката за нов състав на Надзорния съвет беше отправена в края на февруари. Тогава водената от Спас Русев група около руската банка ВТБ се опита за пореден път да подмени  състава на надзорници след като предишните опити бяха блокирани с искове от компанията Емпрено Венчърс на руснакът Дмитрий Косарев. Той претендира, че е бивш собственик на 76% от БТК, които е придобил от бившия най-голям акционер Цветан Василев.

Кой кой е в новия НС

Боян Иванович – банков телеком мениджър от системата на руската ВТБ, Франц Хьорхагер, който е изпълнителен директор на базираното в Австрия Mezzanine Management,  швейцарецът Зено Алоис Майер и канадецът Бруно Дюшарм, който е част от управителите на люксмебургското InterV Investment.

Ново от петимата е единствено името на Зено Алоис Майер. Останалите герои са добре познати от предишните опити за вписване на нови надзорници.

Промени и в компанията-майка

В момента в Търговския регистър стоят заявени и промени в състава на управителите на компанията-майка на БТК – „Вива Телеком България“. Съдът вече е блокирал 5 от исканите смени, но още 7 стоят в изчакване по тях да се произнесе длъжностно лице от Агенцията по вписванията.

Това е над 30 опит на ВТБ, Спас Русев и Милен Велчев да успеят да сменят досегашните управители на „Вива Телеком България“. Повечето опити бяха блокирани от съда, а в останалите случаи Агенцията по вписванията отказа да регистрира промените.

 

 

Категории Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *