ГЕРБ продължават разговорите с БСП и ДПС за националните приоритети

ГЕРБ продължават разговорите с БСП и ДПС за националните приоритети

Новият парламент ще бъде конституиран след Великден, първото заседание е насрочено за 19 април

 

Тази седмица се очакват не само преговори за правителство между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, но и срещи на лидера Бойко Борисов с екипи на БСП и ДПС. Докато с националистическата коалиция ГЕРБ ще уточнява управленската платформа и възможностите за увеличение на пенсиите, които ще залегнат в платформата, с ръководствата на БСП и ДПС ще бъдат обсъдени националните приоритети, сред които българското председателство на Европейския съюз (ЕС).

Засега има информация, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поканил във вторник колегите си Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ за разговори по важни теми, макар че те се очаква да бъдат в опозиция. БСП вече обяви някои въпроси, по които ще има национално отговорно поведение и ще подкрепя бъдещия кабинет на Борисов.

В неделя лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че все още няма решение на спора между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за увеличението на минималната пенсия на 300 лв. Тезата на ГЕРБ е, че подобно увеличение не е възможно, тъй като няма откъде да се осигурят нужните средства. „Патриотите“, за които това беше ключово предизборно обещание, не са склонни обаче засега да отстъпят.

„Смятаме, че други приоритети, включително наложени от ГЕРБ, могат да бъдат леко коригирани, за да се освободят средства, с които да бъдат изпълнение тези обещания“, коментира пред БНР Симеонов, намеквайки за програмата за саниране на сгради, на която партията на Бойко Борисов държи.

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“ днес провеждат среща в сградата на Народното събрание във връзка със съставянето на правителство, предаде „Фокус“.

От страна на ГЕРБ в срещата между двете формации участват: заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Делян Добрев. От страна на „Обединени патриоти“ в преговорите участват: Борис Ячев, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, Миглена Александрова, Десислав Чуколов и Станислав Станилов.

Избраният за депутат от ГЕРБ Димитър Главчев заяви: „Разговорите вървят добре, макар и без поводи за фанфари“. Пред Би Ти Ви колегата му Румяна Бъчварова обяви, че това е възможната коалиция.

На този етап официално не са води разговори за министерски постове, но няма спор, че премиер ще бъде Бойко Борисов.

Новият парламент ще бъде конституиран след Великден, като първото заседание е насрочено за 19 април. Според Димитър Главчев все още е обсъждана кандидатура за негов председател, но той изрази готовност да поеме поста, ако му бъде предложен.

През уикенда Владислав Горанов не отрече, че е възможно да бъде направено разместване, след като парламентът бъде конституиран, а Ивайло Московски стане министър, Цецка Цачева отново да бъде издигната и избрана начело на Народното събрание.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *