Министър заподозря ГЕРБ в саботаж на магистрала „Струма“

Министър заподозря ГЕРБ в саботаж на магистрала „Струма“

Свободно да изчезват документи говори за едно – никакво спазване на правилата в институцията, коментира той

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов заподозря саботаж чиновници, лоялни към ГЕРБ, заради които се е стигнало до спирането на обществената поръчка за тунел „Железница“.

Миналата седмица конкурсът за изграждането на съоръжението се провали с гръм и трясък след като бе открадната папка с техническата документация на един от кандидатите за изпълнител, което компрометира цялата процедура и равнопоставеността на всички участници.

„Мисля, че да се стигне до спиране на поръчката за тунел „Железница“ е и това, че се предоверих на екипите в министерството и агенциите към него, които наследих от предишното правителство“, каза министър Попниколов пред Агенция „Фокус“.

Според него грешката му била, че се предоверил на „тяхната компетентност, ангажираност и най-вече лоялност и желание работата да върви“.

„Осъзнавам, че такъв стил на работа – на доверие, ангажираност и лоялност, няма как да бъде създаден за два месеца с хора, от години работещи под друго ръководство“, заявява още служебният министър.

Попниколов посочва, че изграждането на магистрала „Струма“ е стартирало преди близо 20 години.

„В годините съм бил дори пряко ангажиран в повечето от изградените до момента участъци, като се започне от 2002 година при строителството на участъка Даскалово – Дупница. Свободно да изчезват или да се изнасят документи говори за едно – никакво спазване на закона и правилата на работа в институцията. Нещо повече – според мен това е целенасочен саботаж на работата през изминалите два месеца, рефлектиращ върху труда и на предходните правителства по отношение изграждането на АМ „Струма“, обясни той.

Попитан кой е виновен за забавянето и прекратената процедура, министър Попниколов отговори, че при така създадената ситуация относно процедурата за избор на изпълнител за проектиране и строителство на тунел „Железница“, а именно изчезването на документи, единственото законосъобразно решение е било прекратяването на процедурата.

„Оставям на компетентните органи да се произнесат защо и как се е стигнало до това. Може би не знаете, но бях член на комисията за избор на изпълнител на Лот 3.1 – тунел „Железница“ в качеството си на външен експерт от листата на АОП. Офертите се отвориха на 16 август, 2016 година и оттогава не съм уведомяван за заседание на комисията, нито ми е представян график за работата. И така до деня на подаване на отвода ми 27 януари 2017 г.“, коментира той.

След като станал служебен министър Попниколов изискал справки за провеждащите се тръжни процедури в АПИ. Оказало се, че при повече от половината от тях работата на оценителните комисии продължава повече от 6 месеца.

„Съществуват прецеденти дори с цяла година оценяване на оферти“, казва още регионалният министър.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *