Ще възобнови ли Белгия въздушните си операции в Сирия?

Ще възобнови ли Белгия въздушните си операции в Сирия?

От неделя Белгия може да продължи спрените си въздушни операции в межународната коалиция срещу групировката „Ислямска държава“, съобщи агенция Белга, като се позова на външното министерство на страната.
Полетите бяха прекратени в петък и събота, но още от 9-ти април може да бъдат възстановени. Решението трябва да бъде взето от командването на коалицията във Вашингтон.
От самата коалиция отказват да коментират информациите за оттеглянето на изтребителите на Белгия, като пренасочват питането към правителството на Белгия, предаде ТАСС.
По-рано в събота стана известно, че белгийските власти изтеглят свои бойци, участващи в операциите на международната коалиция, оглавявана от САЩ, срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Информацията беше на Анадолската агенция в Турция и не бе потвърдена от официални лица. За възможните причини за този ход също не се съобщаваше.
Международната коалиция за противодействие на терористични групи, действащи в Ирак и Сирия, беше създадена под ръководството на САЩ през лятото на 2014 г. Формално участието си в тази група заявиха около 60 страни.
В края на лятото на 2014 г. започнаха бомбардировките срещу екстремистите в Ирак. Месец по-късно същото се случи и в Сирия, но без съгласието на настоящото правителство в Дамаск.
В събота Урсула фон дер Лайен, която е германски министър на отбраната, заяви, че страната й няма да помага за въздушните нападения на САЩ в Сирия. „Нашите въздушни сили имаха ясно дефинирана роля в международната антитерористична коалиция, която се състоеше в информиране за мисиите против радикалната организация „Ислямска държава“, каза тя пред телевизия А Ер Де.
Дер Лайен подчерта, че Германия е подпомагала единствено борбата срещу джихадистката групировка и няма нищо общо с решението на САЩ да извърши удари в Сирия. Тя изтъкна, че американските сили не са потърсили германска помощ преди атаката в близкоизточната държава.
В първите часове на петъчния ден САЩ изстреляха около 60 ракети „Томахоук“ по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс. Ударът бе обявен като отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие в провинция Идлиб, за която Западът твърди, че тя е дело на властта в Дамаск. Вашингтон избра тъкмо този обект, тъй като смята, че от това летище са излетели самолетите, носещи, според данни на въоръжената опозиция, химически оръжия.
БГНЕС

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *