ООН заседава извънредно заради химическата атака в Сирия

ООН заседава извънредно заради химическата атака в Сирия

 

Съветът за сигурност към ООН днес ще проведе извънредна среща, свързана с предполагаемата химическа атака в Сирия, която отне живота на десетки.

Нападението в контролиран от бунтовници град предизвика голям обществен отзвук, като САЩ и други западни държави обвиниха сирийското правителство за жертвите, пише Би Би Си.

Властите в Дамаск обаче отричат всички обвинения.

Срещата на върха в ООН бе поискана от Франция и Великобритания.

Атаката засенчи конференцията в Брюксел, където 70 държави ще обсъдят ситуацията в Сирия и ще търсят начин хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се.

Над 90 души са загинали, а повече от 500 са пострадали при химическа атака в Сирия, твърди представител на опозицията.

По-рано Ал Джазира съобщи, че най-малко 35 души, включително 9 деца, са загинали при предполагаема химическа атака в окупирания от бунтовниците Хан-Шейхун.

Според Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП) атаката е била от сирийското правителствен или от руски самолет.

От организацията съобщават, че хората се задушавали и припадали, а при някои от устата излизала пяна. Това са симптоми на химическа атака, твърдят медицински лица, източници на базираната в Лондон СОЧП.

Сирийското правителство многократно е отричало да използва химически оръжия. Разследване на ООН и Организацията за забрана използването на химически оръжия обаче показа, че властите са използвали такива най-малко три пъти между 2014 и 2015 г.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *