Брюксел към Полша и Унгария: Или приемате бежанци, или напускате ЕС

Брюксел към Полша и Унгария: Или приемате бежанци, или напускате ЕС

 

Германия, Франция и други 21 страни членки на ЕС ще издадат ултиматум към Полша и Унгария: или да приемат мигрантите, или да излязат от Европейския съюз, предаде NewEurope, позовавайки се на статия на британския ежедневник „The Times“.

Според статията от 4 април, „Унгария е повела въстание срещу квотната система с иска си пред съда на ЕС“, докато „Полша игнорира критиките на Европейската комисия“. Дипломатически източник е посочил на ежедневника, че „те трябва да избират дали са в европейската система или не? Съюзът не може да се изнудва – единството има цена“.

Европейският съд ще обсъди законността на емигрантските квоти. Присъдата трябва да бъде издадена до края на годината. Експертите смятат, че съдът най-вероятно ще реши в полза на решението. „Тогава Унгария и Полша ще трябва да се придържат към решението. Ако не го направят, ще се сблъскат с последствията – и финансови, и политически“, сочи източникът.

Въпреки че унгарското евроскептично правителство критикува Брюксел, според скорошно изследване на унгарски анализатори страната не може да си позволи да напусне ЕС, понеже икономиката ѝ зависи силно от средствата на Съюза.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *