Учени откриха вкаменелости от митичния еднорог

Учени откриха вкаменелости от митичния еднорог

 

Еднорогът е едно от съществата, вдъхновило много легенди и приказки – странния кон, на чието чело искри бляскав рог. Символ на красота и невинност, това създание въплъщава някакво съвършенство, недостъпно за хората.

Митове за еднорози се срещат из целия свят – от Франция до Украйна и навсякъде жребецът има почти еднакви характеристики – неземна красота, надхвърляща тази на нормалните коне, големи, тайнствени сили, неуловимост.

Смята се за голям късмет да докоснеш рога на такова същество – носи щастие. И агенциите съобщават, че руски учени от Томск наистина са се „докоснали“ до това същество, по-точно до негови вкаменелости.

По района, където е открита находката, го нарекли „сибирски еднорог“. Руските палеонтолози описват останките на носорога Elasmotherium sibiricum, който се смята за прототип на митическия еднорог. Най-любопитното е, че възрастта на находката е 29 000 години, докато досега се смяташе, че тези същества са измрели пред повече от 350 000 години.

Находката е намерена на територията на Казахстан, в селището Кожемжар, Павлодарска област. Подробности на изучаваната вкаменелост от учените на Томския държавен университет са описани в статия на списание American Journal of Applied Sciences.

Получените резултати показват, че тези еднорози са живели достатъчно дълго в югоизточната част на Западната сибирска равнина – по-рано се е смятало, че тези животни никога не са обитавали тези райони. Точно както в митовете за тях – те можели да стават невидими и залавянето им се смятало за изключително трудно.

За пръв път еднорогът се споменава през 398 г.пр. н.е. от гръцкия историк Ктезий, който записал разкази на пътешественици. Еднорозите са описани като диви магарета, по-големи от коне. Тялото им е бяло, главите – пурпурни, а очите – тъмносини. На челото си имат един рог, който е дълъг около половин метър. Ктезий нарекъл това създание Моноцерос, което означава един рог.

 

Категории ЦивилизацияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *