Иво Прокопиев: В момента нямам желание да съм активен политик

Иво Прокопиев: В момента нямам желание да съм активен политик

„Капитал“ обвинява в уводен материал лидера на „Да, България“ Христо Иванов в политическо лицемерие

 

Бизнесменът Иво Прокопиев коментира изтекъл в интернет запис на среща през лятото на 2016 година, като доказателство, че издателят е участвал тайно в политическите проекти вдясно. Във въпросната среща миналото лято са участвали Христо Иванов, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Антоанета Цонева, Светослав Малинов, Гроздан Караджов, Иван Бедров, Константин Павлов-Комитата, Нойзи, Магдалена Малеева, Велислав Минеков, Емил Мачиков, Александрина Пендачанска.

„Това дори не е стенограма, а преразказ. Ако беше стенограма, щеше да е цяла книга. Това беше гражданското измерение на тези граждански консултации. Няма запис на тези срещи. Не е било формален процес, за да може да се стенографира. Моята роля беше като на един от участниците. Това е някакъв вид извадка от стопанския и обществения елит на България, която е загрижена за развитието на България. В стенограмата няма нищо обидно, нито конфликтно. В началото на тези разговори ясно казахме, че те ще текат в две насоки – граждански и политически. Не може да искаме от всеки да е действащ политик“, обясни Прокопиев и допълни, че неговата роля в политическия процес е на наблюдател. Той няма намерение да е активен в политиката на този етап.

Издателят на „Капитал“ и „Дневник“ бе категоричен, че не е финансирал нито една от партиите вдясно, за да не им навреди. С Бойко Борисов са си разменяли есемеси, но не са се срещали. „Ако ми поиска съвет, ще му го дам“, каза бизнесменът, но уточни, че това е в рамките на шегата.

В последния брой на „Капитал“ излезе статия, подписана от Теодор Захов, предприемач и съиздател на „Капитал“ и „Дневник“ със заглавие „Да, България“ след грешката – глава в пясъка или нос в небето?“, в която съиздателят ясно се разграничава от партията на Христо Иванов „Да, България“ заради отказа да се коалира с партията на Радан Кънев „Нова Република“.

„Прахосването на енергията на повярвалите е грях. Отказът на „Да, България“ да се коалира с „Нова Република“ беше груба грешка, с много висока цена и тежки последици, но все пак грешки прави всеки. Много по-лошо обаче е да се опитваш да представиш провала и грешката си за успех, каквото е поведението и посланията, които излъчва партията сега, след изборите“, се казва в материала.

„Ако Христо Иванов лично и водещите фигури в „Да, България“ не разбират това, проблемът е огромен. Ако го разбират (най-малкото в началото твърдяха, че именно влизането в парламента е целта на „Да, България“), то усукването сега с „вижте колко постигнахме за 10 седмици“ и „не ни стигна една седмица, за да влезем“ е особено дразнещо. Тези аргументи са точно толкова несъстоятелни, колкото и аргументите за отказ от коалиция с „Нова Република“, пише „Капитал“.

Теодор Захов обвинява бившия правосъден министър в лицемерие, защото изтъква като причина за отказа от коалиране с „Нова Република липсата на идентичност, но се коалира с „Деос“, за които никой почти нищо не знае.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *