Съседна Сърбия днес избира президент

Съседна Сърбия днес избира президент

Главната интрига е ще победи ли Вучич още на първи тур

Започналата през март кандидат президентска кампания в Сърбия премина при пълно доминиране на кандидата на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич.
В деня на вота анализаторите се интересуват само от едно: ще има ли втори тур? Опозиционните кандидати възлагат на балотажа последните си надежди, а управляващата коалиция демонстрира увереност, че всичко ще се реши още на първия тур днес.
10 дни преди изборите изследователският център „Ипсос” обяви, че за Вучич са готови да гласуват 53% от избирателите. А 4 дни преди изборите, по данни на агенция „Демостат,” подкрепата за премиера е още по-висока – 56,2%.
Избирателите на Вучич са граждани над 50-годишна възраст, а най-много са симпатизантите му в източната и югоизточната част на Сърбия. Подкрепят го главно хора с основно и средно образование.
Дясноцентристката Сръбска прогресивна партия на Вучич е проевропейска и подкрепя присъединяването в ЕС. Но по-голямата част от населението е съставено от православни славяни със слаба привързаност към Евросъюза и по-близко влечение към традиционния съюзник Русия. Напълно наясно с това, че трябва да изпълни много задачи наведнъж, Вучич пътува до Москва само седмица преди гласуването, за да обсъди получаването на шест самолета МиГ-29 от Русия.
Преобладаващата част от центровете за проучване на общественото мнение поставят на второ място бившия омбудсман Саша Янкович, издигнат от движение „Сърбия без страх”. „Ипсос” предвижда за Янкович 10,6%, а усреднените данни на шест центъра му дават 12 на сто.
Саша Янкович има най-голяма подкрепя в Белград, това е типичният кандидат на интелигенцията, на културните и научните среди, а мнозинството от привържениците му са работещи хора с висше образование на възраст 40-50 години.

янкович

На второ място е кандидатът Саша Янкович от „Сърбия без страх“ с 12% подкрепа
Конкурент на Янкович за второто място е бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич, който през последните години работи в ООН и дори се кандидатира за генерален секретар. Той има известни шансове, ако стигне до втори тур. В момента нивото на подкрепата за него е 8,8 процента.
Избирателите на Йеремич са с 10 години по-млади от тези на Янкович и са с университетско образование, както и много студенти. Бившият първи дипломат има подкрепа в Западна и Централна Сърбия.

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел продължава да се ползва със значително уважение в сръбското общество, но по данни на социолозите подкрепата за него е 7-8 процента.
Като се има предвид, че симпатизантите на Вучич са по-възрастни и това, че такива хора са по-дисциплинирани и с по-голямо желание отиват да гласуват, социолозите смятат, че в изборния ден фактическата подкрепя за Вучич може да се окаже по-висока. Трябва да се има предвид и това, че 43% от гражданите нямат намерение да упражнят правото си на глас. Ето защо много наблюдатели не изключват подкрепата за Вучич да надхвърли 60 на сто.
белия
Кадър от пародийната кампания на сръбския студент Любиша Прелетачевич Белия
Безспорното откритие в президентската кампания е студентът по социология Лука Максимович, включил се в надпреварата с прозвището Любиша Прелетачевич Белия (прелетач е дума, означаваща политик, който конюнктурно сменя убежденията си – бел. ред.). Максимович се възползва от възможностите на интернет и разпространява свои пародийни изпълнения. Той привлича протестен вот и младежи. Обещава да създаде космическа програма в Сърбия, да започне производство на тоалетни чинии, които да изнася по цял свят, да укрепи отношенията с Русия. Любиша има и запомняща се външност – винаги е облечен в бяло, има много дрънкулки, бръсне си главата, но си оставя дълга опашка.

БГНЕС
Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *