Защо се наложи шоково поскъпване на газа с близо 30%?

Защо се наложи шоково поскъпване на газа с близо 30%?

 

Природният газ поскъпна с близо 30% от 1 април, което ще повлече след себе си увеличение на цената на парното, на топлата вода, на тока, на хляба и на още куп неща.

Увеличението с 30% се отнася само за 180 клиенти в страната, а за останалите близо 90 хил. крайни потребители то ще е между 12% и 14%, обяви в предаването „Тази неделя” по btv Светослав Иванов, зам.-изпълнителен директор на  „Овергаз”.

„На пазар на който има един играч не може да има нищо пазарно. В България няма либерализация на пазара и няма избор”, коментира Иванов.

На въпроса дали ще поскъпнат и стоки като хляба, той отговори, че цените на продуктите зависят най-вече от търсенето и предлагането.

По думите на бившия члена на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков, сега берем плодовете на политическа услуга на регулатора към управляващите в периода 5015 – 2016 г.  Той напомни, че в този период „Газпром експорт” искаше увеличение с 18%, а вместа това цената беше намалена с 5%. По негова информация загубата за „Булгаргаз” е около 35 млн. лв.

Поскъпването на газа с близо 30% не е шоково, а е закъсняло. Това обяви в предаването „Лице в лице” Николай Василев, бивш вицепремиер и министър в кабинета „Сакскобургготски”. Свикнахме от цената на тока и парното да правим политически въпрос, а това е икономически въпрос. България няма как да влияе на цената на газа”, уточни той.

Според него е по-добре усилията да се насочат към инвестиции, работни места и по-добро образование вместо да се хленчи за цените на тока и парното.

Категории ПариЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *