Изселници искат оставката на Местан заради провала на ДОСТ на изборите

Изселници искат оставката на Местан заради провала на ДОСТ на изборите

Проблемите на българските турци са в България и там трябва да се решават, твърдят от „Бултюрк“

 

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци „Бултюрк“ в Истанбул – Рафет Улутюрк заяви, че от името на тяхното Дружество ще настояват управляващите в Турция да потърсят отговорност от ДОСТ заради провала им на изборите в България. Призивът е поместен във вестник „Бултюрк“.

„С твърденията, че имат влияние в България и че непременно ще влязат в българския парламент, ДОСТ излъгаха редица турски политици и институции, които директно или индиректно ги подкрепяха. Представяха се сред българските турци като „партия на Ердоган“ и фактически нанесоха вреда на турския президент и на Република Турция като цяло. Затова трябва да се потърси най-строга отговорност от ДОСТ и нейните застъпници, а председателят й Лютви Местан трябва да подаде оставка“, каза председателят на дружеството.

„От ДОСТ „се гордеят“, че спечелили 17,38 на сто от гласовете в Турция и „разбили монопола на ДПС“. Но защо не отговорят на каква цена – с популистки обещания обрекоха хората да чакат с часове пред урните, да бъдат блъскани в тесните коридори, да ги превозват безплатно през границата, макар да знаеха, че националистите в България ще се опитат да ги спрат и репресират, както и стана.

Проблемите на българските турци са в България, там трябва да се решават. Проблемите на изселниците се решават в Турция, но проблемите на турското население в България са хронични и години наред остават нерешени.

Смятам, че избирателят в крайна сметка показа и на ДПС, и на ДОСТ, че не е доволен, че има още да работят. Отношенията между Турция и България не бива да се напрягат заради партийни интереси, те трябва да се поддържат добри, защото това е от взаимен интерес“, се казва в изявлението на председателя на „Бултюрк“.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *