Даден е старт на преговорите за нов кабинет

Даден е старт на преговорите за нов кабинет

Борисов получи позволението на ЕНП за коалиция с Патриотите, обяви Симеон Дянков

 

Очаква се веднага след завръщането си от конгреса на Европейската народна партия в Малта, председателят на ГЕРБ – Бойко Борисов, да инициираобсъждания и разговори за формата на бъдещото управление, съобщава Нова тв.

Само преди дни Обединените патриоти призоваха за широка трипартийна коалиция между тях, ГЕРБ и БСП. От БСП обаче твърдо отклониха всякакви покани за сътрудничество с ГЕРБ.

Първите преговори на ГЕРБ вероятно ще бъдат с патриотите. Коментира се и възможността ГЕРБ да състави кабинет на малцинството и да търси подкрепа сред останалите депутати по конкретни теми.

Според бившият финансов министър Симеон Дянков, който също е бил на събирането в Малта Борисов е получил позволението на ЕНП за коалиция с Патриотите.

Новото правителство, което предстои да бъде съставено, има възможност да изпълни целия си мандат. Основните му приоритети ще са магистрала „Хемус“, средното образование, беркзит и влизането в еврозоната, първите стъпки за което трябва да бъдат направени по време на българското европредседателство, каза още Дянков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Смятам, че има доста добра възможност да се изпълни целият мандат (на правителството), първо защото предстои българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички разбират, че в началото на следващата година трябва да има стабилно правителство. Затова и съветите към България в Малта бяха: „Определете няколко приоритета, подпишете коалиционно споразумение и вървете по тези основни приоритети“, каза Дянков.

Вчера са били определени няколко такива приоритети: магистрала „Хемус“, сериозна реформа в средното образование, Брекзит да не е в ущърб за България и влизането ни в еврозоната.

Дянков смята, че със сигурност Борисов ще е следващият премиер и че ще направи коалиция с Обединените патриоти, но тогава те ще трябва да поемат отговорност и за някои политики.

Според него министерствата, които отговарят за основните приоритети, трябва да останат за ГЕРБ. За останалите – зависи какви квалифицирани кадри имат коалиционните партньори.

Помолен да коментира спекулациите, че лидерът на ВМРО може да стане министър на отбраната, Дянков отговори, че е възможно. Военното министерство и в миналия мандат беше в ръцете на коалиционен партньор, припомни той.

Дянков посочи, че първата стъпка към влизане в еврозоната трябва да се направи по време на българското европредседателство, защото в противен случай след това „ще трябва да чакаме много, няколко години“.

Той коментира и предизборните обещания на ГЕРБ за повишаване на минималната и средната работна заплата. По думите му едното от тях – за средната работна заплата, не е реалистично, защото тя не зависи от правителството и не е сериозно да се обещава.

Дянков смята, че новият еврокомисар трябва да бъде назначен от новото, а не от служебното правителство.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *