Учени от България и САЩ обясниха неравенството със законите на физикатаа

Учени от България и САЩ обясниха неравенството със законите на физикатаа

Учени от България и САЩ твърдят, че социалното разслоение в обществото може да се обясни с помощта на законите на физиката. Специалистите дават пример с процеса на еволюция на различни видове системи, съобщава руската агенция „Икономика днес“.

Учените са на мнение, че по сходен начин се осъществява развитието на множество биологични и небиологични системи, основани на движението на потоците.

Така например, БВП на една страна е пропорционален на изразходваната енергия, свършената работа или извършеното движение. Учените разглеждат богатството като резултат от движение и тъй като то е винаги йерархично, равенството е практически невъзможно.

Според екипа от „финансови дарвинисти“ думата „неравенство“ не е съвсем точна. В случая трябвало да се говори по-скоро за „нееднородност“. Авторите на изследването са убедени, че обществото се подчинява на законите на физиката. Именно поради това е невъзможно бъдат ликвидирани както крайно бедните, така и свръхбогатите. Което не означава, че финансовото неравенство в обществото не може да бъде намалено.

Категории Акцент, Общество, Пари, ФинансиЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *