Спрете безумието с БТК

Спрете безумието с БТК

Публикувано на Категории Акцент, МненияЕтикети , Сподели

 

Да чухте от някой политик по време на изборната кампания нещо за телекома? Няма и да чуете, защото БТК сега е това, което беше „Булгартабак“ в първото правителство на Борисов – многомилионна корупционна схема, гнила, но златна ябълка… за който е на власт.

Битката за контрола, а и за собствеността на БТК, избуя с нова, внушителна сила веднага след изборите. Само за ден една от спорещите страни заля партидата на едноличния собственик на телекома с 13 искания за вписвания.

И това на фона на десетките досегашни периодични опити за подмяна на управители, устав, адрес. Все спирани от съда. Просто защото законът така го налага.

Последната вълна, организирана от групата на руската банка ВТБ, Спас Русев и Милен Велчев обаче е истинска подигравка със съда. Сходни искания са разбити на над десет заявления. Очевидно в опит все някое да мине. Цялата операция крещи „ние знаем, че тая система все някъде ще се пробие“. Едва ли има юридическо лице, заявител, собственик, управител на фирма и правна кантора в света, които да си позволят такава гавра със съда.

И всичко това като следствие на плановете за странна сделка по придобиване на собственика на БТК от самата оперативна компания. Сделка, която ще донесе единствено изпомпване на кеша на БТК и чийто смисъл е само да заобиколи законовите забрани за придобиване на бизнес чрез използването на собствените му финансови ресурси.

Целият казус БТК се превръща в тежко безумие. Време е това безумие да спре!

Защото БТК не е „една там частна сделка“. Нищо че бившият премиер, който е кандидат пак да стане такъв – Бойко Борисов, веднъж вече така обясни ситуацията и пасивността на държавата.

Не, г-н Борсиов, БТК не е частна сделка и Вие много добре го знаете. Но това, че ръководената от Вас изпълнителна власт отказа да се намеси, е вече частна сделка. И тя е в нечия полза. Няма да е лошо да кажете и за кого и срещу какво играете в тази частна сделка.

А заявената от Борисов ненамеса на държавата, изпълнена от финансовия министър Владислав Горанов, пак кандидат за такъв, от Фонда за гарантиране на влоговете, от синдиците на КТБ доведе до това тежко безумие в БТК. До това да не се знае кой е собственик на най-големия телеком в България, кой и в чия полза го управлява, кой го финансира и как. Доведе дотам, че две мафиотски руски групи си оспорват собствеността над телекома, който осигурява резервни честоти за военни цели. А държавата е пас.

Доведе дотам, че две мафиoтски групи под санкции, се надцакват да оберат финансовата изгода от покупката и продажбата на БТК. БТК, чието придобиване през 2012 г. е финансирано изцяло от КТБ. Целият финансов риск е поет от КТБ. А при фалирането на банката и превръщането на държавата в най-голям кредитор няма как активите, кредитирани с пари на КТБ, да са „частни интереси“.

Време е това безумие да спре!

Да, време е държавата да се намеси решително в тоя казус. Да се намеси така, че да защити държавния интерес. А не частния интерес, г-н Борисов.

Защо държавата трябва да се намеси ли? Ами поради всичките тия изредени вече причини. А как да се намеси? Много е лесно – като поеме контрола над телекома.

И да, това не е национализация, съжалявам, че ви разочаровам. Как точно държавата може да поеме контрола ли? Има достатъчно механизми да го направи.

Само преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова обясняваше как, ако партията й спечели изборите, щяла да предложи държавата да изкупи едно от енерго-разпределителните дружества. Е, за радост това се отлага, защото БСП не спечели. И не защото идеята е толкова лоша.

Но чухте ли от Нинова да говори същото за БТК? Не сте. Няма и да чуете. Няма да чуете от нито един политик да говори за БТК. Няма да го направят, защото БТК е това, което „Булгартабак“ беше за първия кабинет на Борисов. Това е корупционна, гнила, но златна ябълка. Но за да имаш досег до нея, трябва да си на власт…

 

Категории Акцент, МненияЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *