Днес е началото по процедурата Брекзит

Днес е началото по процедурата Брекзит

Очаква се документът да бъде публикуван днес около 30 минути, след като британците официално уведомят ЕС за своето намерение

 

Очаква се трите европейски институции да заседават по повод задействането от британското правителство на чл.50 от договора за напускане на Европейския съюза. Уведомлението за излизане от общността ще бъде обсъдено от еврокомисарите и от лидерите на групи в Европейския парламент.

Процедурата изисква до 2 години британското правителство да сключи споразумение с останалите 27 държави по условията на напускането. Става дума за хиляди юридически актове, от които Обединеното кралство трябва да се оттегли.

Брекзитът ще доведе до сериозни последствия –човешки, икономически, правни, социални и политически, но липсата на споразумение, ще донесе още по-тежки последици, предупреди наскоро главният преговарящ на Еврокомисията Мишел Барние.

Европейският съюз предлага към преговорите за Брекзит да се подходи „конструктивно“, ще заявят 27-те държави членки на блока в отговор на официалното задействане на член 50 в сряда, пише вестник Politico, цитиран от Фокус.

Те ще отбележат, че „се надяват Обединеното кралство да остане близък партньор в бъдеще“, обясни източник, запознат с последния проект на декларацията на лидерите.

Очаква се документът да бъде публикуван днес около 30 минути, след като британското правителство официално уведоми ЕС за своето намерение да напусне.

Изявлението на ЕС ще бъде кратко, но ясно ще посочи четири основни точки. На първо място: „Ние съжаляваме, че вие напускате, но сме готови“ да преговаряме по професионален начин.

Второто послание е: следващата стъпка ще бъде постигане на съгласие между 27-те столици за политическите насоки на Европейската комисия, която ще води преговорите през следващите две години.

На трето място: „Съюзът ще действа като един“. Тук посланието е: разделяй и владей няма да проработи затова дори не се опитвайте.

На последно място е обещанието преговорите да бъдат конструктивни, което е любезният начин да се каже: ние имахме хубаво време заедно и сега ще имаме хубава раздяла.

Великобритания е втората по големина икономика в ЕС по номинален ръст на БВП след Германия, с четвъртата по големина годишна вноска в общия бюджет на ЕС, и трета по брой на населението. В страната живеят и десетки хиляди българи.

През следващия 1 месец екпертите на правителствата ще уточняват политическите насоки и принципи за воденето на преговорите. Те ще бъдат одобрени от лидерите на ЕС на извънредна среща на 29 април. После държавите-членки отново ще преговарят, преди да дадат подробен окончателен мандатна главния преговарящ – Барние, вероятно в края на май.

Категории Акцент, Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Днес е началото по процедурата Брекзит”

  1. Стига сте плакали за Великобритания. Те знаят как да се опазят като нация. Плачете за България, която отново ще я командват началниците на Борисов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *