Резултатите от вота не пораждат стабилност

Резултатите от вота не пораждат стабилност

Изборите свършиха. Демокрацията не изневери на природата си и ни осигури точно това, което заслужаваме. Явно Борисов е нашето слабоволие, той е нашта любима грешка. Народът му дава трети шанс, след като сам провали предишните два. Но явно сме под въздействието на магия и като в приказките – трябва стомната да се счупи трети път, за да се развали прокобата.

Най-лошото бе избегнато – ДОСТ не влиза в парламента. Най-доброто тепърва предстои.

Да, ГЕРБ остава първа политическа сила, но победител ли е? Партията се отърва от десните паразити, но се сдоби с голям европейски проблем в лицето на Обединените патриоти, който ще усложни съставянето на кабинет. С Марешки ще му е къде по-лесно да се разбере – двамата са от една порода. Възможните конфигурации в парламента не гарантират стабилност.

След като БСП избра живот в опозиция, вместо голяма коалиция с ГЕРБ, пред Борисов има два варианта – двойна коалиция с ОП или тройна – с ОП и Марешки.

ГЕРБ и ОП

Подобна коалиция осигурява крехко мнозинство в парламента, чисто аритметически. Политически е още по-сложно. ГЕРБ ще трябва да реши сложно уравнение – как хем патриотите да са сити, хем Брюксел – доволен. Тъкмо Европа скръцна със зъби на Борисов, когато се обсъждаше вариант за нов кабинет на ГЕРБ с мандата на ПФ след оставката на кабинета. За Брюксел бе недопустимо прякото участие на националистите във властта, но в същото време преглътна безпроблемно коалиционната им подкрепа, барабар с косвеното й осребряване. Тази формула може да бъде приложена и сега, стига Обединените патриоти да не се заинатят за министри.

граница

Достлукът на Борисов с Ердоган трудно ще се съчетае с антитурското ураджийство на патриотите

Фундаментален проблем между двамата партньори обаче може да се окаже политиката спрямо Турция. Борисов е привърженик на „меката сила“ и сговорчивостта в отношенията с южната ни съседка, докато националистите реагират на нож. Как достлукът на Борисов с Ердоган ще се съчетае с антитурското ураджийство на националистите, е труден въпрос.

Но ако ГЕРБ пристане на „патриотите“ за увеличаване на минималната пенсия на 300 лева, сигурно и тази несъвместимост може да бъде преодоляна.

Пред светлия съюз ГЕРБ-ОП има още една спънка. Борисов вече обяви, че ще работи за въвеждането на мажоритарен вот, съобразявайки се с резултатите от референдума на Слави Трифонов. Досега националистите бяха категорично против, тъй като новата система дава предимство на големите партии и рискува да изхвърли малките от парламента. Към днешна дата обаче ОП са трета политическа сила и е възможно позицията им да претърпи ревизия.

Факторът Марешки

Характерна за новия политически фактор в българската политика е неговата непредвидимост. В деня на изборите той изяви претенции към министерството на икономиката срещу подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Часове по-късно вече претендираше за премиерския пост, понеже всичко, с което се захванел „рано или късно става номер едно“. Само преди седмица, когато социолозите прогнозираха победа на БСП, той изтъкваше близостта си с програмата на социалистите. Днес е заел позата на ухажвана невеста, която чака оферти.

Може ли да се разчита на подобна повратливост? Сигурно може, но само срещу подобаващо заплащане. Поне това подсказва декларираната от него всеядност. Ами ако утре някой предложи повече? Или сам реши да вдигне мизата?

Марешки е всичко друго, но не и фактор на стабилност. Присъствието му във властта ще крие много повече рискове от отсъствието му. Би могъл да осигурява ситуативна подкрепа при силни разногласия между останалите два управляващи субекта, но тя ще струва скъпо на данъкоплатеца.

В „студения резерв“ остава и мълчаливата подкрепа на ДПС, но Доган едва ли ще прости на Борисов опасните заигравки с ДОСТ и на нея трудно ще може да се разчита.

Предстоят сложни договорки в условия на изострено напрежение с Турция и заплаха от нова мигрантска вълна, политическа нестабилност в Македония и риск от нов етнически конфликт на Балканите. Паралелно с това България трябва да се подготви за бъдещото председателство на ЕС – задача от особена важност предвид кратките срокове и кризата, в която се намира Европа.

Без гарантирана политическа стабилност справянето с тези задачи е невъзможно.

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *