Сигналите за купуване на гласове са се увеличили двойно

Сигналите за купуване на гласове са се увеличили двойно

Досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59, срещу 73 сега

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи за двойно увеличение на търговията с вот в сравнение с предишните парламентарни избори.
Преди 2 години те са били 374, а сега 534.
Досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 тогава са били 59, срещу 73 сега. Според Цацаров до края на гласуването се очаква те да се увеличат още повече.
Той съобщи, че е постановена една присъда от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра. До тази сутрин обвиняемите са 8. Схемите са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определена част от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули.
Във Видинско в схемата участват и кандидат-депутати. Идеята е застъпниците да гласуват за политическата сила и да набират още гласове. Заплаща им се 40 лева и се раздава храна. Отделно за всеки докаран да гласува се обещават по 30 лева. Вотът трябва да се маркира по точно определен начин. За да е ясно кои са купените гласове, освен номер на партията задължително се отбелязва и конкретна преференция.
Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала тази сутрин за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че автомобили в град Септември се движат с облепени по тях агитационни стикери.
В ЦИК до 10 часа сутринта са постъпили 8 жалби и сигнали, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова. Един от сигналите е, че секционната комисия в болница “Царица Йонна“- ИСУЛ не допуска дежурния медицински персонал да гласува. “Дали сме указания да се спазват решенията на ЦИК именно – персоналът, който е на 12-часово дежурство да може да гласува в съответното болнично заведение“, обясни Нейкова.
Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *