Нарушения в изборния ден

Нарушения в изборния ден

 

Към 11 часа сигналите за нарушения на изборния ден бяха 10 – 1 жалба и 9 сигнала, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Сигналите са свързани с изборния процес, с предизборна агитация, публикуване на данни на страниците на медиите. Ако ЦИК прецени, че има нарушения на Изборния кодекс, ще бъде съставен акт за съответните нарушения.

Председател на СИК в село Крушовица е арестуван в Плевен, защото е опитал да купува гласове за една от партиите. Очаква се днес да му бъде повдигнато обвинение, съобщи говорителят на прокуратурата Добринка Матеева. Прокуратурата е образува две бързи производства и осем досъдебни производства за купуване на гласове в Плевенско. Работи се и по десетки преписки.

На територията на област Перник до момента са получени два сигнала за нарушения – в селата Ковачевци и Рударци. Единият е свързан с оставени венци от политическа партия в кметството, където днес се помещава избирателна секция. Вторият сигнал се отнася до разлепени агитационни материали.

Участваща в изборите партия подаде жалба в Районната избирателна комисия в Разград за неоснователни обвинения в предизборна агитация. Това е първият сигнал в комисията от началото на изборния ден. 10 на 100 от избирателите в региона са гласували до 10 часа.

Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала тази сутрин за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че автомобили в град Септември се движат с облепени по тях агитационни стикери.

В Бургас е подаден е само един сигнал до РИК за предизборни шатри в комплекс „Меден рудник“, агитация там не се е извършвала. Издадено е предписание да бъдат премахнати. Мъж е арестуван за купуване на гласове в Средец, съобщиха от Бургаската апелативна прокуратура. Производството е за склоняване да се гласуване в полза на определена политическа сила. Разследването не е приключило, няма привлечено към наказателна отговорност обвиняемо лице, уточняват от ведомството.

Категории ОбществоЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *