ДПС и Реформаторите са основните губещи от изборите

ДПС и Реформаторите са основните губещи от изборите

Екзитполът на „Алфа“ показва, че 14% от гласоподавателите на ДПС от 2014 г. сега са отишли при конкурента им ДОСТ, а 3% този път са гласували за БСП

 

По данни от екзитполовете на „Алфа рисърч“ и „Галъп“, обявени от БНТ, ДПС губят повече от 10% от вота си от 2014 г., а Реформаторския блок – повече от половината си гласове.

Според „Галъп“ едва 27.2% от избралите „Реформаторски блок“ през 2014-а са гласували за коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ днес, други 24.9% са подкрепили „Нова република“, 16.2% са дали гласа си за „Да, България“. 7.7% от избирателите на РБ са се пренасочили към ГЕРБ, а 6.2% – към БСП. Обединени патриоти са избрали 6.4% от гласувалите за Реформаторите през 2014 г.

Според „Алфа“ само 44% от избирателите на РБ са подкрепили коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“. За „Да, България“ и „Нова Република“ са гласували 33% от подкрепилите РБ преди две години и половина. Други 7% са гласували за „Воля“ на Марешки, а 6% – за ГЕРБ. 2% са направили кардинална промяна – гласували са за БСП.

Екзитполът на „Алфа“ показва, че 14% от гласоподавателите на ДПС от 2014 г. сега са отишли при конкурента им ДОСТ, а 3% този път са гласували за БСП.

Според „Галъп“ 18% от гласувалите за ДПС тогава днес са предпочели ДОСТ.

По данни на „Галъп“ 5.1% от гласувалите за ГЕРБ на предишните парламентарни избори (октомври 2014 г.) днес са гласували за БСП. От БСП към ГЕРБ пък са се прелели 2.6%.  75.5% от избирателите на ГЕРБ отново са гласували за партията на Борисов и Цветанов. При БСП процентът е по-голям – 86.5%.

66.7% от гласувалите за Патриотичния фронт днес са избрали Обединени патриоти, близо 58.4% от избирателите на „Атака“ също са дали гласа си за Обединени патриоти. Те са привлекли и 6.4% от избирателите на Реформаторския блок през 2014 г., 12.2% от избирателите на ББЦ, 4% от вота за ГЕРБ и 2.1% от този за БСП.

Данните на „Алфа рисърч“ показват, че 83% от избирателите на ГЕРБ са ги подкрепили отново, но по 4% са отишли при „Воля“ и БСП. 3 на сто са гласували за Обединени патриоти.

91% от избирателите на БСП през 2014 г. са подкрепили Столетницата и днес. 3% са преосмислили позицията си и са гласували за ГЕРБ, по 2% са гласовете за ДПС и „Воля“, 1% са се пренасочили към Обединени патриоти.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *