България гласува за 44-то Народно събрание

България гласува за 44-то Народно събрание

Между 6000 и 7000 души от Турция се очаква да упражнят правото си на вот в област Кърджали

 

Изборният ден в страната започна точно в 7 часа сутринта. 12 081 са избирателните секции в страната. Право на глас имат 6 милиона 810 хиляди 336 души.

Между 6000 и 7000 души от Турция се очаква да упражнят правото си на вот на днешните парламентарни избори в област Кърджали. Изчисленията са на местни партийни централи. Според тях в района се очертава напрегната битка за всеки глас.

Още автобуси с избиратели от Турция пристигнаха в района на Кърджали в навечерието на предсрочния вот. Според източници на БНР до този момент от Турция са пристигнали над 200 автобуса.

Изселниците ни имат право да гласуват в общо 506 секции в района. 19 партии и коалиции ще се борят за гласовете на местните избиратели.

Изборният ден в Пловдив започна нормално и протича при добра организация. Разкритите избирателни секции на територията на общината са 478 и всички те започнаха работа в 7 часа, обявиха от Районната избирателна комисия. 1287 са тези, които ще могат да гласуват за първи път.

Преминаването към лятно часово време не създаде проблеми с навременното отваряне на секциите за гласуване в област Благоевград. Над 320 хиляди  жители на Благоевградска област ще упражнят правото си на глас в общо 569 секции, пет от които са подвижни.

Основният проблем и на тези избори се оказва масовата смяна в състава на секционните избирателни комисии – 1065 са смените през последните две седмици до момента, като такива вече има и от началото на изборния ден.

136 191 са избирателите в Разградска област. Избирателните секции в района са 202, осем от тях са подвижни. Изборът за четирите депутатски мандата на регион Разград е измежду 92-ма кандидати за народни представители от 20 партийни коалиционни листи.

Нормално започна изборният ден в област Враца, където се гласува в 322 секции. Избирателите са 166 хиляди души. За нормално протичане на изборите под наблюдение са 140 рискови лица в 27 села в областта.

Спокойно преминава изборният ден и в Габровска област.

Избирателните секции са отворени навреме, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана. Ранобудни гласоподаватели споделиха, че са дали своя вот по убеждение.

Точно в 7 часа сутринта седемчленната комисия на избирателната секция в дома за стари хора в Добрич започна работа.

До последния момент нямаше яснота къде ще бъде открита изборната секция в пострадалото от взрив през миналата година село Хитрино. Всички предишни избори в шуменското село се провеждаха в местното читалище, но заради възстановителните работи секцията е преместена в сватбената зала – помещението, което в последните седмици се превърна в пункт за раздаване на храна. 1054 са жителите на Хитрино, които могат да упражнят правото си на глас. 9-членната секционна избирателна комисия започна работа точно в 7 часа сутринта. В общината са подадени над 70 заявления за гласуване в подвижна урна. Очакват се представители на социологическа агенция за паралелно преброяване.

Право на глас вече са упражнили столичани в 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в София, където са открити 41 секции, предаде репортер на БНР.

За хората с увреждания се осигурява безплатен транспорт от местната власт до избирателните секции. Столичната община е обявила безплатен телефонен номер 0 800 20 720, който ще приема заявки до 19 ч., каза за „Хоризонт“ Венера Милова, директор на отдел „Административно обслужване“. Със заповед на кмета на Столична община са образувани и утвърдени 13 избирателни секции  за гласуване с подвижна избирателна кутия. Всички избиратели, които са подали заявления, ще бъдат обслужени от тези комисии за цялата територия на Столична община. Със заповед на кмета е осигурен и специализиран транспорт за избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването. В днешното гласуване избирателите имат право да отбележат в бюлетината, освен предпочитаната от тях политическа сила, и определен кандидат, който смятат, че трябва да е в състава на бъдещия парламент.

Възможността за пренареждане на партийните листи се появи за пръв път на европейските избори през 2014 година. Днес избирателите са разделени по въпроса за използването на преференцията.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *