Новоизбраният парламент ще трябва да гласува спешно 17 законопроекта

Новоизбраният парламент ще трябва да гласува спешно 17 законопроекта

Новият парламент, за който ще гласуваме на 26 март, ще има за задача спешно да приеме 17 законопроекта, заради които България е заплашена от санкции от Брюксел. Това се посочва в Плана за действия за 2017 година с мерките, произтичащи от членството на България в ЕС, предаде БГНЕС.
Седем от законопроектите са били внесени в 43-ото Народно събрание, но не са приети до края на неговата работа, което автоматично води до закъснение в изпълненията на ангажиментите на България като страна-член на ЕС.
Към 31 януари 2017 г. България е трябвало да има действащ нов Закон за концесиите. Такъв беше гласуван в последните дни от работата на предишното Народно събрание. Наложеното от президента Румен Радев вето, ще наложи спешната необходимост 44-ият парламент отново да се заеме с регулация на концесиите. Това става ясно от Доклад на ресорния служебен вицепремиер Деница Златева, приет от служебното правителство. За нетранспонирането в срок на Директива 2014/23/ЕС, свързана с концесиите, Брюксел вече е стартирал процедура за нарушение срещу България.
Следващият парламент ще трябва да гласува и спешни поправки в Закона за защита на конкуренцията. 43-ото Народно събрание е гласувало промените, но само на първо четене през декември 2016 г., което ще наложи повторното им внасяне в новото Народно събрание.
Новият парламент ще трябва да гласува и нов Закон за виното и спиртните напитки, както и Кодекс на поземлените отношения. Спешно ще трябва да се гласуват изменения и допълнения и на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища, Закона за гражданското въздухоплаване и на Кодекса на търговското корабоплаване. Брюксел очаква от България нов Закон за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура, както и изменения на Закона за електронния документ и електронния подпис.

Следващият парламент ще трябва да гласува и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Изготвен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съхранение на въглероден диоксид в земните недра. Предвижда се изменението на разпоредбите от закона да бъде извършено с проекта на Закон за измененията и допълненията на Закона за подземните богатства, който ще бъде внесен за разглеждане от 44-ото Народно събрание веднага след свикването му./БГНЕС

Категории Общество, Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *