Европейският съюз отбелязва 60-тата си годишнина

Европейският съюз отбелязва 60-тата си годишнина

Днес Европейският съюз празнува своя рожден ден, 60 години след подписването на Римския договор, дал началото на общността.
В италианската столица страните-членки на блока, с изключение на Великобритания, ще проведат среща на върха в същия ренесансов дворец, където 6 държави са поели по пътя към обединението. Европейските лидери ще подновят клетвите на страните си, след което ще одобрят и обща декларация за целите през следващото десетилетие.
Очаква се специално внимание да се обърне и на думите на папа Франциск, който предупреди вчера, че „ЕС ще загине без нова визия за бъдещето“. Белият дом вече поздрави Брюксел в навечерието на годишнината в забележителна промяна на тона от страната на американския президент Доналд Тръмп, чийто дълбок скептицизъм тревожи страните-членки.
рим 1957 г
Подписване на Римския договор през 1957 г. от Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Германия
„САЩ поздравяват Европейския съюз по повод 60-та годишнина от римските договори от 1957 г. и основаването на Европейската икономическа общност“, се казва в изявлението. „Нашите два континента споделят общи ценности и, преди всичко, общ ангажимент за разпространение на мир и просперитет чрез свобода, демокрация и върховенство на закона“, се казва още в текста.„Заедно очакваме още 60 години на споделена сигурност и споделено благополучие“, посочват от Белия дом.

Според прогнозите е много вероятно дипломатите да се сблъскат в различията по отношение на политиките за тероризма, миграцията, международното партньорство и търговията. Сигурността по време на събитието е ключов въпрос за силите на реда. Над 3000 полицаи ще бдят над спокойствието по улиците на Рим, подготвени са и летателни средства в случай на необходимост. Срещата се случва само няколко дни след терористичната атака в Лондон, отговорност за която пое джихадистката групировка „Ислямска държава, усилвайки опасенията за безопасността на гражданите. Междувременно се очакват демонстрациите на близо 30 000 протестиращи през деня, разделени в про- и анти-Европа настроения. /АФП

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *