Разследването „Яневагейт“ официално приключи

Разследването „Яневагейт“ официално приключи

 

Специализираното звено „Антикорупция“ е прекратило преди близо месец разследването за аферата „Яневагейт“, съобщи „Капитал“. Мотивите за това решение засега са неизвестни. Делото се водеше от прокурор Димитър Франтишек, който работи по редица други ключови разследвания, включително някои от проверките на Делян Пеевски.

Развоят на събитията е очакван, въпреки настояванията на Европейската комисия за всестранно разследване на скандала по върховете на властта. Той започна с изтичането на записаните разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки.

От публичните изяви на представителите на прокуратурата стана ясно, че през цялото време делото бе водено с цел да установи кой е направил записите, а не по същината на разговорите. Делото бе прекратено през пролетта на миналата година. После бе възобновено през септември заради интервюто на Момчил Мондешки в близкия до Делян Пеевски вестник „Труд“.

Мондешки обясни, че цялата афера със записите е предварително намислена и дирижирана от участниците в тях. Целта била записите да се използват за изнудване на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Интервюто излезе над година, след като сайтът „Биволъ“ публикува първия запис.

Аферата „Яневагейт“ води началото си от скандала „Червей“, от който се разбра, че хиляди са били незаконно подслушвани с разрешението на съдия Владимира Янева. Тя беше отстранена по искане на главния прокурор, но сигналът за атака срещу нея бе даден от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

„Червей“ избухна в началото на февруари 2015 година. Заради него тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров подадоха оставки по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Последва серията от изтекли записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки, водени в разгара на аферата „Червей“. Тримата си говорят най-вече за поисканото от премиера Бойко Борисов „опраскване“ на съдия Владимира Янева заради подслушването по „Червей“. „Опраскването“ е изпълнено от главния прокурор Сотир Цацаров, споделят тримата участници.

В записите съдия Янева, Мондешки и Ченалова ясно посочват част от задкулисните обвързаности между изпълнителната и съдебната власт, включително, че премиерът може да нарежда на независимия главен прокурор. Разследване за търговия с влияние така и не бе образувано.

Бойко Борисов обясняваше, че в „Яневагейт“ се споделят само „махленски клюки“, въпреки високите позиции на участващите в записите. Главният прокурор Сотир Цацаров също говореше с пренебрежение за аферата. Скандалът за пореден път показа, че ръководителят на прокуратурата е абсолютно недосегаем.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *