Мачът няма да свърши в неделя

Мачът няма да свърши в неделя

Очакват ни сложни и почти невъзможни комбинации за съставяне на правителство

Публикувано на Категории Акцент, МненияЕтикети , , Сподели

Днес е ден последен от предизборната кампания. Какво по-хубаво! Стига тренировки, време е за истинския мач. Този път, за разлика от други избори, има интрига – БСП и ГЕРБ са с изравнени шансове, победителят е неизвестен. Нима сме гледали досега толкова завързан мач?

Проблемите ще дойдат след това. Има вариант да се влезе в спирала от нестабилност и нужда от нови избори скоро. Нека помислим какви точно са възможностите за конструиране на властта от неделя нататък.

Вариант 1. Правителство на БСП. Търсят се другите участници. Възможностите – националистите, “Воля” на Марешки, ДПС. Дори и да събере доста над 121 депутати в парламента, на тази конструкция ще й липсва десен крак. У нас коалициите оцеляват (дори и в къс период), само ако включват представители и на противоположния спектър. По тази причина през 2014 г. Борисов покани в десния си кабинет АБВ. В периода 2005 – 2009 г. БСП управлява и с НДСВ, и с тънкото рамо на БНС (БЗНС на Мозер, Софиянски и ВМРО) в парламента. Обратно – през 2013 г. състави кабинет без десен участник и се сгромоляса на мига. Днес, за правителство с хоризонт поне година-две,

на БСП спешно й трябва дясно другарче.

Има ли го? Май не.

Вариант 2. Правителство “ГЕРБ и партньори”. Възможните “съдружници” на Борисов са националистите, Марешки, плюс някой от “най-десните”, ако се доберат до парламента – Реформаторски блок, “Нова република… И с АБВ и Татяна Дончева, ако и те се доберат… Такава коалиция би имала огромен проблем – с изключение на Марешки би било

съюз на абсолютно същите субекти,

които управляваха в последните две години. Ще ги изтърпи ли България отново, има ли ресурс за втори път от същото? Не.

Вариант 3. Голяма коалиция БСП – ГЕРБ. Нежелан и от двете партии вариант, но не невъзможен. Нужна им е обединителна цел  – “национална”, “надпартийна”. Примерно: “да отговорим на тревожната международна обстановка”, най-вече – “да гарантираме стабилност при председателството на България в ЕС”. Но и тази коалиция би била временна, тя е

пагубна и за двете формации, най-вече за ГЕРБ.

И тук ще имаме нови избори след около година, когато изтече председателството.

Нека не пренебрегваме и площадния авангард, т.нар. протестъри. Комични или не, те се превърнаха във фактор. Властта може да ползва обществен комфорт само ако те са в нея, както стана при втория кабинет на Борисов. Вън ли са – “революцията” ще дебне от всеки ъгъл. “Да, България” е с минимални шансове да влезе в парламента сега, затова от първия ден на евентуалното ново правителство може да имаме манифестации с искане за нови избори.

Впрочем пазарлъците “кой с кого и как” от понеделник нататък ще са второто полувреме от мача. И доста по-интересно. Ще разберем кой какви “капии” има в противоположния отбор.

Категории Акцент, МненияЕтикети , ,

1 коментар към “Мачът няма да свърши в неделя”

  1. Заради наличното от държавата неправилно въведени пари за употреба, всяка партия или коалиция и с избрани 240 депутата ще се провали.
    За устойчив обществен просперитет е необходимо от държавата правилно въведени пари за употреба.
    За ситуацията:
    http://dalgovrak.blogspot.bg/2017/03/blog-post_29.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *