Екзакта: ГЕРБ – 31.2%, БСП – 28.1%

Екзакта: ГЕРБ – 31.2%, БСП – 28.1%

В последните дни на кампанията се регистрира мобилизация сред избирателите на „АБВ-Движение 21“ и „Нова република“

 

ГЕРБ води с 3% пред БСП дни преди парламентарните избори в неделя, сочат данни от национално представително изследване на „Екзакта рисърч груп“. Според агенцията 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а 28.1% – за БСП. Следват „Обединени патриоти“ – 10.5% ДПС – 7.6% Воля – 6.5%, „Реформаторски блок-Глас народен“ – 4%.

Под бариерата за влизане в парламента са „АБВ-Движение 21“ – 2.6%, „Нова Република“ – 2.6%, „Движение Да, България“ – 1.5%. „Не подкрепям никого“ събира 2.4%.

Данните показват, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации. При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания. В самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока, отчита агенцията.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт“ и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

В последните дни на кампанията се регистрира мобилизация сред избирателите на „АБВ-Движение 21“ и „Нова република“. Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота, отчита „Екзакта“.

Това е поредна агенция, която обръща внимание на обстоятелството, че електоратът на ДОСТ трудно може да бъде измерен с възможностите на демоскопските методи. В същото време, някои косвени индикатори ни насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

Електорални нагласи за парламентарен вот сред твърдо решилите да гласуват към 22 март:

 

0000000-екзакта

 

ГЕРБ – 31.2%

БСП за България – 28.1%

Обединени патриоти – 10.5%

ДПС – 7.6%

Воля – 6.5%

РБ – Глас народен – 4.0%

АБВ-Движение 21 – 2.6%

Нова Република – 2.6%

Да, България – 1.5%

Не подкрепям никого – 2.4%

Вот за други партии, коалиции и независими кандидати – 3.0%

Електоралната прогноза е изготвена на базата на национално представително проучване, проведено в периода 17-22 март 2017 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп“. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *