Герджиков: Основната ни грижа е жп транспортът

Герджиков: Основната ни грижа е жп транспортът

Служебният премиер откри Регионалната конференция на тема „Инвестиционни възможности за транспортния сектор“

 

Основната ни грижа като отговорно правителство, макар и с кратък мандат, е жп транспортът. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков, който откри Регионалната конференция на тема „Инвестиционни възможности за транспортния сектор“, предаде БГНЕС.

„Благодарност към ЕК за това, че България е домакин на конференцията за транспорта. Приветствам сърдечно в София европейския комисар по транспорта Виолета Булц, под чиято егида се организира настоящата конференция. Днешното събитие е със сериозен експертен, но и подчертано политически потенциал, обединява министри и експерти от държавите-членки на ЕС, ангажирани с планиране и реализиране на така важната за Европа транспортна инфраструктура. Очакваме да бъдат дискутирани конкретни инициативи и интелигентни решения за устойчива мобилност”, каза Герджиков.

Според него обединена Европа се ражда с идеята за общ пазар, което значи свободно движение на хора, стоки и капитали, по-добре организирана инфраструктура, повече интеграция и кохезия.

„Европейският проект разшири хоризонта на националната визия за развитието на транспорта във всяка отделна страна и дори да градим транспортни връзки локално, вече мислим глобално. Преодоляваме заедно тесните места и липсващите връзки в инфраструктурата. В този процес несъмнена е ролята на ЕК за дефиниране на приоритетните проекти и най-подходящите схеми на финансиране. С успеха на европейската транспортна политика координираният подход се установи като полезен елемент за свързаност на съседните страни”, посочи служебният премиер.

Огнян Герджиков е на мнение, че трябва да се намери отговор на въпроса как заедно с европейските партньори да намерим най-точния алгоритъм за национална транспортна политика, в синхрон с европейската, как да осигурим мобилността без да рискуваме външните граници на ЕС.

„Неслучайно България насочи усилия към изграждане на модерна инфраструктура по направлението Изток-Запад. Пътят към Азия минава през Балканите по суша и море. Страната ни е естествената врата на Европа към Близкия и Среден Изток. Врата за търговия и приятелство, мост за сътрудничество и доверие. През преходния програмен период с европейско участие бяха изпълнени редица важни за български инфраструктурни проекти, ползата за които е видима за обществото, като автомагистралната мрежа в Южна България, която облекчи транспортните потоци към южната ни граница. Очакваме през настоящия програмен период да се доизградят основните жп линии по същото направление”, заяви още Герджиков.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *