Съвпаденията: Странни игри на времето или чисти случайности

Съвпаденията: Странни игри на времето или чисти случайности

 

Според теорията на синхроничността всички събития са взаимно свързани. Дали случайността е само привидна или веднъж задействана, първоначалната матрица на събитията вече е предопределила всичко, което има да се случва. По въпроса няма единно мнение дори сред учените.

Що се отнася до човешките действия, според известния ученик на Фройд – Карл Густав Юнг, синхроничните явления са причинени от ментално емоционалния ни когнитивен живот.

Например, мислим си за някого, а той след малко се обажда по телефона или го срещаме зад ъгъла. Или сънуваме определена ситуация и тя вземе че се случи почти едно към едно на следващия ден. Или ако сме в добро настроение, просто като си живеем живота, ни се случват един куп хубави неща – обективно, не просто защото виждаме света през призмата на доброто си настроение и правим проекция, но реалните житейски обстоятелства се синхронизират така, че ни върви като по масло.

И обратното – когато сме емоционално „долу“, сякаш всичко е против нас. Сега тук психологическото обяснение за субективната проекция е в пълна сила. Това, което обаче психологията или коя да е наука не може да обясни е обективната промяна на стечението на обективните обстоятелства според вътрешното състояние на човека.

Квантовата физика обаче твърди, че на субатомно ниво частиците са буквално едно цяло – всичко е свързано с всичко и всяка една влияе на всяка една друга и промяната в една от тях води до промяна във всички частици. В квантовата физика се достига до идеите, че съществуването на пространството и времето е силно относително – до степен, че в света на квантите времето и пространството отсъстват, без да им пука, че ние не можем да си представим подобно нещо.

Тук стигаме до теориите за съзнанието. Според квантовите учени съзнанието функционира на квантов принцип и тези синхронични явления вече се разглеждат и от съвременна наука.

Следващите примери са по-скоро любопитни детайли към удивителния свят, в който живеем, много по-зашеметяващ и от най-развинтените фантазии. Те са не само странни съвпадения, но и примери за нашето объркано съзнание за отдалечеността на времето за едно или друго събитие. И единственият извод, който можем да си направим, е: Бъдете позитивни! Това ще ви се върне!

 

Най-старото дърво и изчезването на мамутите

002-дърво-мамут

Едни от най-дълголетните дървета в света са от вида осилест бор и живеят в Белите гори на Калифорния. Там все още е живо едно такова, чиято възраст се изчислява на повече от 4000 години. То се смяташе за най-стария осилест бор в света. Но съвсем скоро бе открито друго от същия вид, което е на 5000 години. Когато е било малко дръвче, мамутите са се разхождали по земята, а когато то навършва „скромната“ възраст от 1000 години, става свидетел на изчезването на мамутите. Същото дърво сега е наш съвременник, но не споделя тайната по какви причини са изчезнали предшествениците на слоновете.

 

Кое събитие е по-напред?

. 003-кока кола

Три известни събития се случват по едно и също време, но някак си в ума ни те са станали в съвсем различни периоди. Ето кои са те:

Известната японската компания за игри Nintendo се основава на 23 септември 1889г. и пуска картите за игра „Ханафуда“, а днес същата фирма е най-големият производител на електроника и конзолни игри в света. Създаването на компанията е точно по времето, когато се завършва Айфеловата кула, а из мрачните улици на Лондон дебне Джак Изкормвача.

 

Първият велосипед и парният локомотив

004-колело-локомотив

Струва ни се, че велосипедът е съществувал винаги. Но всъщност той е сравнително ново изобретение. Първият парен локомотив е представен през 1797г., а праобразът на колелото е патентован едва през 1818г., тоест 21 години по-късно.

 

Марката Кока-кола и Италия

005-кола

„Всички пътища водят към Рим“, гласи една сентенция. Вечният град обаче е столица на Италия от съвсем скоро. По-точно, в 1861г. се създава Кралство Италия от разпокъсаните градове-държави на територията на Ботуша и някои от прилежащите му острови. А това е само 31 години преди в 1892 г. да се появи първата напитка кока-кола.

 

Какво е общото между Хитлер, Сталин, Троцки и Фройд

време-1

Само си представете: Виена, топъл летен ден на 1913 година. В едно малко кафене на една маса седят Хитлер, Сталин и Фройд, пият чай и спокойно обсъждат злободневни събития. Такава среща е била напълно възможна.

Малцина знаят, че всички тези известни исторически фигури са живели в един и същи град по едно и също време недалече един от друг. Троцки и Хитлер посещават едно и също кафене (Cafe Central). А на две крачки от него е любимото кафене на Фройд (Cafe Landtmann). Сталин и Хитлер са живели на около един час пеша и е малко вероятно да не са се срещали.

 

Клеопатра между пирамидите и полета до Луната

006-клеопатра

Знаменитата пирамида на Хеопс – най-голямата от пирамидите на Древен Египет е построена около 2540 г. пр.н.е. Клеопатра е живяла много по-близо до нашите времена между 69-30 година пр.н.е. А стъпването на човек на Луната е през 1969 година. А между първия полет на братя Райт и полета до Луната са минали само 66 години. Това само показва ускорението, с което се развива човечеството. Какво ще се случи утре, не можем дори да подозираме.

 

Харвард и Нютон

008-харвард

Харвардският университет е основан през 1636г., почти 50 години преди Исак Нютон през 1687г. да публикува своя фундаментален труд “, в който излага своите закони за движението и гравитацията.

 

А ето и няколко от най-знаменитите съвпадения

Вълшебният куршум

През 1883 г. подобно на много мъже преди и след него Хенри Зигланд решил да напусне своята любима. Тя обаче не могла да понесе раздялата и сложила край на живота си. Братът на момичето решил да отмъсти и прострелял Зигланд, след което сложил край на живота си със същия пистолет. Неверният любовник обаче оцелял – куршумът одраскал лицето му и се забил в близкото дърво. И тук започва абсурдът. Зигланд сигурно си е мислел, че е измамил съдбата, и след няколко години решил да отсече дървото, за да не му напомня за драмата. За да улесни задачата си, той се спрял на необичаен начин да ликвидира дървото – с няколко пръчки динамит. Той обаче не загинал от взрива. В резултат на взривната вълна куршумът отхвръкнал и поразил смъртоносно Зигланд. Ирония на съдбата. А какво е това съдба?

 

Падащото бебе

През 1930 г. американецът Джоузеф Фиглок се разхождал по улиците на Детройт, когато върху него от небесата връхлетяло бебе. Пеленачето се било изтърсило от отворен прозорец в близката сграда, и то от солидна височина. За щастие Джоузеф и бебето оцелели без сериозни наранявания. Фиглок най-вероятно се е почувствал изключително горд от това, че със самото си присъствие е успял да спаси един невръстен живот. Точно една година по-късно обаче същото бебе отново се оказало в ръцете му, след като отново успяло да падне от същия прозорец. Само можем да гадаем какво му е минало през главата тогава. Съвпадението си го бива, но в цялата история може би най-безумна е немарливостта на майката.

 

Марк Твен и кометата

Самюъл Клемънс, познат повече под псевдонима Марк Твен, наистина е роден под щастлива звезда и по-точно под знака на Халеевата комета. Великият писател идва на този свят на 30 ноември 1835 г. по време на едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система. Бащата на Том Сойер често казвал, че е дошъл и ще си отиде заедно с кометата. Предсказанието се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 г. – ден след като кометата се завръща. Случайност или не, но звучи много мистериозно и добре илюстрира идеята за душата като пътник в Космоса.

 

Каръкът късметлия

Франo Сeлaк също се родил под щастлива звезда, макар че през по-голямата част от живота си едва ли е мислел така. Неговият случай е наистина уникален. Или по-скоро случаи – защото Сeлaк, хърватски учител по музика, бил нещо като магнит за катастрофи. Първият епизод от сагата бил през студения януари на 1962 г. Влакът, с който Селак пътувал към Дубровник, дерайлирал в близката ледена река. 17 пътници се простили с живота си, но учителят по музика се отървал само със счупена ръка и уплах. Това било началото на едно епично надбягване със смъртта. Година по-късно, докато пътувал със самолет, една от вратите изведнъж се откъснала и Сeлaк бил засмукан от декомпресията извън самолета! В инцидента загинали 19 пасажери, но хърватинът се спасил, падайки в купчина сено! През следващите години Сeлaк преживява автобусна катастрофа, колата му два пъти се подпалва, докато той е в нея, а през 1995 г. едва се спасява, след като се врязва в мантинелата, за да избегне камион, който се движи срещу него. Мъжът буквално кацнал на едно дърво, а колата му се взривила стотина метра по-надолу в падината. След последния случай екстремните преживелици на учителя престанали. Е, почти. Очевидно за да изравни везните, Бог решил да потупа Франo Сeлaк по рамото и през 2003 г. преподавателят по музика спечелил 1 милион долара от хърватската лотария.

 

Писмо в бутилка

През 2006 рибарят Марк Андерсън открива 92-годишно писмо в бутилка. Това му откритие му носи място в Книгата за рекордите на Гинес. След тази случка Марк не престава да се хвали на приятеля си Андрю Лийпър, който от своя страна се дразни неимоверно. Докато плава със същата лодка в Шотландия през 2012 година, Андрю Лийпър открива 98-годишно писмо в бутилка, с което взема мястото на приятеля си в Книгата за рекордите на Гинес.

 

 

Категории ЦивилизацияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *