Норвегия е най-щастливата страна на света

20 март е Ден на щастието

Норвегия е най-щастливата страна на света

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави

 

Норвегия беше обявена за страната с най-щастливо население в света. Оценката се съдържа в публикувания днес Световен доклад за щастието, изготвен от организацията Sustainable Development Solutions Network по искане на ООН.

Тя е публикувана днес, на 20 март, когато светът празнува Международния ден на щастието и по съвпадение в 12.29 ч. настъпи астрономическата пролет.

Веднага след първенеца Норвегия в челната тройка се нареждат Дания и Исландия. Първата десетка се допълва от Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Макар да са разменили местата си, десетте най-щастливи държави си остават същите като миналата година.

Германия заема 16-то място, Великобритания е 19-та, Франция – на 31-во, САЩ е на 14-то. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.

България се нарежда на 105-о място от общо 155 държави, което ни поставя във втората половина на класацията. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия.

Според ръководителя на организацията и автор на доклада Джефри Сакс „щастливите страни са тези, които поддържат здравословен баланс между материално благосъстояние и социален капитал, което предполага висока степен на доверие в обществото, ниски показатели на неравенство и доверие в правителството“.

Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора – брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *