Нападателят от летище „Орли“ е бил наблюдаван от разузнаването

Нападателят от летище „Орли“ е бил наблюдаван от разузнаването

 

Във Франция напредва разследването във връзка със сутрешното нападение на парижкото летище „Орли“. Мъжът, атакувал военен патрул, бе застрелян от полицията. Летището отново e отворено след часове напрежение и евакуация на 3000 души.

39-годишен мъж с френско гражданство и криминално проявен е извършил нападението на летище „Орли“. Той е радикализирал се мюсюлманин, известен на властите, каза полицейски източник, цитиран от Ройтерс.Полицията установи маршрута на нападателя. Сутринта той е стрелял и ранил полицай в предградието Сен Дени на север от Париж, откъдето е избягал към летището с откраднат по пътя автомобил. Мъжът се е нахвърлил върху служителка от военните патрули и е взел оръжието ѝ, преди да бъде застрелян от силите на реда.

Екипи на специалните части извършиха щателна проверка на летището, при която не бяха открити взривни вещества. Издирват се евентуални съучастници.

Разследването се води от Парижката антитерористична прокуратура и изяснява дали нападателят е имал терористични мотиви. Полицията е извършила обиск на дома му и разпитва членове на семейството му, които са се явили сами пред властите. Според източници на АФП мъжът е признал на близките си по телефона за стрелбата. Осъждан за кражби и трафик на наркотици, той е бил под съдебно наблюдение заради подозрения в радикални възгледи, без да са открити достатъчно доказателства.
След поредицата от ислямистки атентати в опазването на сигурността във Франция бяха включени специалните сили „Сентинел“ – общо около 7500 войници. Половината от тях са разположени в района на Париж, другата половината – в провинцията.

На летище „Орли“ полетите постепенно се възстановяват. Стотици пътници бяха с часове блокирани в кацналите самолети, а част от трафика беше отклонена към близките аерогари „Роаси“ и „Бове“.

Бащата и братът на нападателя, застрелян на летище „Орли“ в Париж, са били задържани. Това съобщи съдебен източник за Ройтерс. Източникът обяснил, че арести на роднини са рутинна процедура при подобни обстоятелства.

Нападението на летище „Орли“ наподобява по начин на действие атаката край Лувъра през февруари, когато въоръжен мъж нападна военни патрули.

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *