Едни от най-зловещите места на планетата

Едни от най-зловещите места на планетата

 

Трудно е да се повярва, че те не са декор от филми на ужасите, но съществуват наистина. Някои са странни природни дадености, други са част от ужасяващи традиции, трети са резултат от разруха и внезапен завой на историята. Но, така или иначе, те будят любопитство. Всичко това на нашата планета ли е? Да, на нашата.

 

Островът на изоставените кукли

2-куклите

© thisismyhorror.wordpress.com

Край Мексико съществува много странен безлюден остров, голяма част от който е населен със страшни кукли. Откъде са дошли тук? Казват, че през 1950 г. някакъв отшелник Хулиан Сантана Барера започва да събира кукли от контейнерите с градски боклуци и да ги пренася на острова. Разказвало се, че до него са се удавили група момичета и по този начин той искал да успокои душите им. Самият Хулиан се удавя край острова на 17 април 2001г. В момента островът се е превърнал в своеобразен музей, който никой не посещава, с около 1000 експоната – куклите на странния отшелник.

 

Остров Хасима, Япония

3-остров хасима

© simotron.wordpress.com

Остров Хасима е селище на бивши миньори, добиващи въглища, основано през 1887г. Той се смятал за едно от най-гъстонаселеното място на земята – населението около километър по бреговата линия през 1959 г. наброява 5259 души. Когато каменовъглената мина се оказва нерентабилна, шахтата се закрива и градът влиза в списъка с призрачните селища. Това се случва през 1974г.

 

Кулата с часовника, Португалия

4-португалия

 

4-2

© flickr.com

Параклисът е построен през XVI век от монах францисканец. Кулата с часовника не е голяма – виска е 18.6 м и 11 метра широка, но в нея се съхраняват костите и черепите на 5 хиляди монаси. На покрива на кулата е изписана фразата „Melior est die mortis die nativitatis“ (По-добре денят на смъртта, отколкото денят на раждането).

 

Гората на самоубийците, Япония

5-самоубийците

© tofugu.com

Гората на самоубийците е неофициалното название на гората Аокигахара Дзюкай, която се намира в Япония на остров Хонсю и е известна благодарение на честите самоубийства в нея. Първоначално гората е свързана с японската митология, традиционно жилище на демони и призраци. Сега тя се смята за второто място в света след Golden Gate в Сан Франциско, предпочитано от хората да се разделят с живота си. На входа на гората е поставен надпис: „Вашият живот е безценен дар от вашите родители. Помислете за тях и за вашето семейство. Не трябва да страдате в самота. Обадете ни се на тел. 22-0110.

 

Катакомбите в Париж, Франция

6-катакомбите, франция

 

6-2

© monicadonovan.com

Катакомбите са мрежа от подземни тунели и пещери под френската столица. Общата дължина, по различни данни, е от 187 до 300 км. От края на XVIII век в катакомбите са останките на почти 6 млн. души.

 

Град Сентрелия, Пенсилвания, САЩ

7-пенсилвания, сащ

© whoaflow.com

От времето на разразилия се подземен пожар преди 50 години, който продължава да тлее до ден днешен, числеността на жителите на град Сентрелия от 1000 души (1981г.) става 7 човека (2012г.). Населението на Сентрелия е най-малобройното в щата Пенсилвания. Градът става прототип за създаването на филма „Silent Hill“.

 

Чумният остров, Италия

8-италия

© povegliafoundation.com

Един от най-известните острови във венецианската лагуна се намира в северната част на Италия. Твърди се, че още от римски времена островът се е използвал като място за заточение на болни от чума, в резултат от което на него са погребани около 160 000 души. Според легендата душите на мъртвите са се превърнали в призраци, с които сега е препълнен островът. Мрачната му репутация се усилва и от историите за ужасяващи експерименти, на които били подлагани пациентите на психиатрична клиника. Изследователите на паранормални явления наричат острова едно от най-зловещите места на земята.

 

Гробището Кабаяна, Филипините

9-филипини

© travelcreepster.com   ©

Тук са погребани знаменитите „огнени мумии“ Кабаяна, датирани от 1200-1500 година от нашата ера, а както вярват местните – и на техните духове. При мумифицирането е използван сложен процес, което ги прави уникални. В момента мумиите се охраняват, защото зачестяват случаите на кражби на мумии. Както казва един от крадците, той имал това право, защото една от мумиите му се пада пра-пра-пра-пра-пра-пра дядо.

 

Мост Овертоун, Шотландия

10-мост, шотландия

© colour-city.com

10-2

© wikimedia.org

Старият мост с арки се намира недалеч от шотландското селце Милтън. В средата на ХХ век на него започнали да се случват странни неща – десетки кучета внезапно се втурнали и скочили от 15-метра височина върху камъните. Онези, които случайно оживявали, повтаряли опита. Никой не може да обясни защо се случва тва, но моста се превръща в истински убиец на четириноги.

 

Замъкът Лип, Ирландия

12-ирландия

© jonamack.deviantart.com

Замъкът Лип в Офали, едно от 26-те графства на Ирландия, се намира в провинция Ленстър. Той се смята за един от най-прокълнатите замъци на света. Дъното на неговата подземна тъмница е осеяно с остри колове, на които са били връзвани хората. Тъмницата е открита при реставрация на замъка. За да изнесат костите, са били необходими четири самосвала. Местните жители разказват, че замъкът е населен с призраци на хора, умрели в тъмницата.

 

Гробището Чаучила, Перу

13-гробище

© delange.org

Гробището Чаучила се намира на 30 хминути от пустинното плато Наска, на южното тихоокеанско крайбрежие на Перу. Некрополът е открит през 20-те години на ХХ век. По думите на изследователите са открити тела на около 700 години. Чаучила се отличава от другите места за погребения с особения способ, по който погребвали хората. Всички тела са в клекнала поза, а лицата им като че ли са замрели в зловеща широка усмивка. Телата са запазени много добре благодарение на сухия пустинен климат.

 

Светилището Тофет, Тунис

14-тунис, светилище

© flickr.com

Най-печално известната особеност на религията на Картаген е жертвоприношението на деца, предимно бебета. По време на ритуала плаченето било забранено, защото всяка сълза и всеки жалостив звук намалява ценността на жертвата. През 1921г. археолози намират място, където открили няколко реда с урни с овъглени останки от животни, както и малки деца. Мястото нарекли Тофет.

 

Змийският остров, Бразилия

15-змийски остров

© wikipedia.org

15-2

© myths-made-real.blogspot.com

Кеймада-Гранди е един от най-опасните и знаменити острови на нашата планета. На него има само гори, скалисти неприветливи брегове до 200 метра височина и…  змии. На един квадратен метър от острова се падат по 6 змии. Отровата на змиите действа моментално. Властите в Бразилия са забранили всякакво посещението на острова, а местните разказват вледеняващи истории за острова.

 

Бузлуджа, България

16-бузлуджа

© irishberliner.com

16-2

© darkroastedblend.com

Авторите на материала са включили като едно от най-ужасяващите места в света и българския комунистически паметник на Бузлуджа. Определен е като най-големия монумент, разположен на 1441 м надморска височина. Построен е през 80-те години в чест на БКП за 7 години. В изграждането са участвали 6 хиляди работници и експерти. Днес паметникът е напълно ограбен, останала е само метална арматура и той прилича на катастрофирал ч,ждоземен кораб.

 

Градът на мъртвите, Русия

17-русия

© thesuiteworld.com

17-2

© dailyfresher.com

Даргавс в Северна Осетия  прилича на симпатично селце с малки каменни къщички, но всъщност това е древен некропол. В тези къщички са погребвани хора с всичките им дрехи и лични вещи.

 

Затворената болница в Белиц-Хайлщетен, Германия

18-болница

© 5thingsilearnedtoday.com   ©

По време на Първата и Втората световна война болницата е използвана от военните, а през 1916г. в нея се е лекувал Адолф Хитлер. След Втората световна война болницата се оказва в зоната на съветската окупация и се превръща в най-голямата съветска болница извън ССССР. Комплексът се състои от 60 сгради, някои от които са реставрирани. Почти всички затворени сграси са забранени за посещения.

 

Висящите гробове в Сагада, Филипини

19-висящи гробове

© cebu-outdoor-guy.blogspot.com

19-2

© flickr.com

На остров Лусон в селцето Сагада се намира едно от най-плашещите места във Филипините. Тук могат да се видят необичайни погребални съоръжения, вдигнати високо над земята върху скали. Сред коренното население съществува поверие, че колкото по-високо бъде погребано тялото, толкова по-лесно ще е на душата да се въздигне в небето.

AdMe

 

Категории Мнения, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *