В Париж започва процесът срещу най-известния терорист в света

В Париж започва процесът срещу най-известния терорист в света

Чакала е свързан с българските комунистически служби и е пребивавал у нас през 70-те и 80-те години, когато е бил издирван от Интерпол, ЦРУ и МОСАД

 

43 години по-късно в Париж започва процесът срещу най-известния терорист Карлос Чакала, съобщава Нова тв.

Той е обвиняем за атентат срещу магазин във френската столица. Трима съдии ще гледат делото по обвинения за хвърлена граната, убила двама души и ранила 34-ма.

67-годишният „професионален революционер“ отрича каквато и да било вина. Той беше един от най-издирваните терористи през 70-те и 80-те години на миналия век.

През 2013 г. френският апелативен съд потвърди доживотната присъда на Чакала за друго кърваво бомбено нападение, извършено преди 30-те години във Франция.

Бившият марксист, чието истинско име е Илич Рамирес Санчес, тогава обжалва съдебно решение от декември 2011 година, с което беше признат за виновен в организирането на четири отделни нападения срещу два влака, железопътна гара и на парижка улица в началото на 80-те години на миналия век, при което загинаха 11 и бяха ранени около 150 души.

През 80-те години световноизвестният терорист  бил чест гост в столичния хотел “Ню Отани” (днешния “Кемпински – Зографски”). Търсеният от Интерпол, ЦРУ и МОСАД бомбаджия намирал тиха и спокойна почивка в София. Това не ставало без помощта на българските спецслужби. Второ главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаването) имало грижата за безпроблемното пребиваване на терориста у нас. Карлос Чакала имал дори дългогодишна оперативна разработка в българските служби, събрана в десетина папки, под наименованието “Рисове”.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *