Напрежението в Ротердам ескалира

Напрежението в Ротердам ескалира

Холандия прогони турски министър, Франция пусна първия дипломат на Анкара

 

Холандия спря още един турски министър, но Франция пусна първия дипломат на Анкара.

Холандските власти обявиха министъра на семейството и социалната политика на Турция Фатма Бетюл Саян Кая за „нежелан чужденец“ и я изведоха от страната. Полиция спря автомобила, с който тя пристигна от Германия, пред консулството в Ротердам, съобщава БГНЕС. По-късно тя бе ескортирана обратно към границата с Германия.

Членове на турското правителство провеждат политическа кампания в редица европейски страни в подкрепа на референдума за разширяване на правомощията на турския президент. В Холандия мероприятия с участието на турски политици бяха забранени от съображения за сигурност. Въпреки това в страната планираше да пристигне турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Правителството на Холандия обаче отказва да даде разрешение за кацане на самолета му в кралството.

Тогава в Ротердам дойде Кая. Междувременно Чавушоглу пристигна във Франция, където днес планира да изнесе реч пред турски емигранти в град Мец. Решението на министър Кая да дойде в Ротердам е безотговорно, заяви премиерът на Холандия Марк Рюте. От своя страна турският социален министър написа в Туитър, че „Холандия нарушава всички международни закони, конвенции и правата на човека, като не ми позволи да вляза в турското консулство в Ротердам, където по-късно полицията разпръсна демонстрация на привърженици на турския президент Реджеп Ердоган.

След новината, че министър Кая е била принудена да напусне Ротердам, без да може да говори пред тях, демонстрантите започнаха да хвърлят различни предмети по служителите на реда. В отговор полиция използва сила и арестува няколко протестиращи. В момента в центъра на Ротердам е спокойно, но е засилено полицейското присъствие. Отношенията между Холандия и Турция се обтегнаха, след като Холандия отказа на турските власти да провеждат митинги на нейна територия в полза на референдума за промени в конституцията на 16 април и след като Ердоган окачестви страната като нацистка. Той нарече Холандия „останки от нацизма, фашисти“.

Ердоган предупреди за ответни действия, които не закъсняха. Полиция блокира входовете и изходите на сградите на дипломатическите мисии на Холандия. „От съображения за сигурност входовете и изходите на холандското посолство в Анкара и генералното консулство в Истанбул са блокирани. Такива мерки са взети и по отношение на резиденцията на шарже д’афера на Холандия и генералния консул“, съобщи говорител на турското външно министерство.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *