Борисов: Най-важно е какво ще говорим на 27 март

Борисов: Най-важно е какво ще говорим на 27 март

След първия ден на създаване на парламента, той ще бъде подложен под огромен натиск заради референдума, каза лидерът на ГЕРБ

 

„Няма да участвам в дебати. Повече не говоря с нея. Още повече щом съм страхлив, ще дойде време да й напомня.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред бТВ по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че го е страх да участва в лидерски дебат.

„Аз помня когато беше зам.-министър и я свалиха как мълчеше, каза Борисов. Аз врагове нямам в политиката. Аз нямам битка с Корнелия Нинова, има битка БСП – ГЕРБ. Това не е лидерска битка, заяви той. Предизборната кампания се води от преди президентските избори“, коментира той твърденията, че за тези избори кампанията е твърде кратка.

Според него, ако БСП спечели изборите, ще има ключови министри, на които всички много ще се чудят.

Най-важният въпрос е какво ще говорят лидерите на 27-ми, каза Борисов, визирайки понеделника след изборите. Като друг проблем посочи, че „още след първия ден на създаване на парламента, той ще бъде подложен на огромен натиск, защото има референдум, на който 2.5 млн. души са казали, че искат изборите да се провеждат мажоритарно.

„Така че имаме втори проблем – колко време ще е нужно на новото правителство, за да организира нови избори така, както са ги поискали тези 2.5 милиона българи“, каза Борисов. По-късно той повтори в интервюто, че истинският избор ще дойде на 27 март, когато парламентът ще е под натиск заради референдума. Тя води много агресивна кампания, обижда“, обобщи Борисов политическата битка с Нинова.

По повод твърденията й, че го е страх, Борисов напомни в колко спасителни кампании е участвал. „Питайте дали съм позволил друг да влезе в пожар преди мен. В Хитрино освободих охраната на НСО, отидохме с Николов там и седяхме на място. Ако имаше взрив, щяхме да си отидем и ние“, подчерта той.

За предварителните прогнози, че БСП може да спечели изборите, лидерът на ГЕРБ коментира, че „нашите опасения са че винаги, когато мандатът се вземе от БСП, след това ни се сервира нещо друго“ и даде пример с правителството на Орешарски, в което финансов министър беше Чобанов, който сега е кандидат от ДПС.

Борисов продължи да обяснява за опонента му. „Какво каза Нинова – служебното правителство е на ГЕРБ –защото един от зам.-министрите в нашето правителство е станал финансов министър. Някой, който бил шеф на дирекция, станал министър на еврофондовете. Шефът на Булгаргаз – енергиен. По тази логика и Румен Радев, който по наше време е бил шеф на ВВС, значи е наш президент. Има безспорни успехи на ГЕРБ и на предишното правителство“, заяви Борисов и добави:

„Илко Семерджиев така се е разпищолил, все едно ще бъде министър 10 години. За оградителното съоръжение по границата той заяви, че има 2-3 км и оградата ще бъде завършена, като посочи, че те са „в района на реката, където сега е само кал“.

Борисов категорично отрече да има провал на вътрешния министър в неговия кабинет № 2 – Румяна Бъчварова. Образованието сега е приоритет за ГЕРБ, увери лидерът. За разлика от мои колеги, когато правя грешки, аз си ги признавам и ги поправям. Към времето на националната среща на учителите, когато Меглена Кунева обеща от 2017 г. вдигане на учителските заплати с 10%, а Борисов каза, че с него този въпрос не е обсъждан и пари няма, той обясни, че тогава наистина не е имало средства, но през октомври нещата са се променили и от борбата с контрабандата са дошли пари.

„ГЕРБ изцяло е партия, създадена от народа. Ние не сме били в Харвард, ние сме издигнати от народа. За нас думата „власт” е мръсна дума”, коментира бившият премиер.Затова ние думата власт не я харесваме – дори считам, че е мръсна дума. И като хората са ни казали, че не са доволни от управлението, ние им казахме – добре, ето ние слагаме на масата нашето управление – нека на избори народът да каже по какъв начин иска да го управляват“, каза Борисов.

И отново се върна към темата за опонента – „аз Нинова я уважавам за това, че успя да промени БСП и до тук“. За Европа на две скорости, или на три – има там и задна, каза Борисов. Мен ме е страх, че България с едно ново управление може да включи на задна. До този момент България е била с първа скорост – покрити маастрихтски изисквания, покрит минимален дефицит. Ние трябва веднага да влезем в чакалнята на Еврозоната, да изпълним критериите, да преборим корупцията, обобщи Борисов.

На твърдението на Нинова, че в ГЕРБ е пълно с активисти на БКП и за връзката на Борисов с Тодор Живков той отговори: „С Тодор Живков се запознах, когато Корнелия Нинова беше активист на СДС, когато всички го изоставиха“.

Партията е в добра кондиция и ГЕРБ ще победи на изборите, обяви още Борисов .

Той обясни оставката на правителството с необходимостта от морал в политиката.

Бойко Борисов пое изцяло вината за загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на президентските избори.

„Цецка Цачева е лично моя грешка. Не участвах в предизборната кампания спрях и министрите. Оставих Цачева и Цветан Цветанов сами да обикалят страната”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Категории АкцентЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *