Нинова: Служебният кабинет е с кадри на ГЕРБ

Нинова: Служебният кабинет е с кадри на ГЕРБ

БСП ще опита да направи правителство, дори и да не е първа политическа сила

 

Всички министри от служебния кабинет са кадри на ГЕРБ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова за да „сложи край на приказките“, че БСП управлява чрез служебния кабинет. Нинова изброи всички имена на зам.-министри и длъжностите им в правителството на Борисов, както и финансовият министър Кирил Ананиев, заместник на Владислав Горанов във втория кабинет на ГЕРБ. (Ананиев беше зам.-министър на финансите и в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Георги Близнашки.)

„Кой управлява държавата“, попита накрая Нинова.

Тя обаче уточни, че с президента Румен Радев са в отлични отношения и му има абсолютно доверие: „Бях с него всеки ден през цялата кампания, виждала съм го във всякакви ситуации и той винаги се е държал дисциплинирано.“

„С Бойко Борисов имахме различни условия за дебата. Той настояваше да е с експерти, а аз – да е лидерски. Ние смятаме, че експертите не могат да носят политическа отговорност. Лидерите носят отговорност. Той искаше да е с експерти. Борисов се отнесе лековато към този дебат, гледа на него като шоу или мач. Обясни ми, че ще стоим отстрани и ще ръкопляскаме”, заяви Нинова.

„Бойко Борисов нито веднъж през 15-годишната си политическа кариера не пожела да се изправи лице в лице срещу опонента си. Той просто е страхлив по природа”, коментира Корнелия Нинова.

И задочно зададе въпрос към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Каква му е позицията към Европа на две скорости, както и позицията му за Закона за храните”.

„БСП ще опита да направи правителство, дори и да не е първа политическа сила при предсрочните избори. Но вярвам, че БСП за България ще е първа сила след вота“, уточни лидерът на БСП.

„Преди седмица експремиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пък направи коренно противоположна заявка. Отново пред Нова телевизия той заяви, че остане ли втори на предсрочния вот няма да съставя правителство, дори и първата формация да не успее“, допълни Нинова.

Първо, трябва да видим кои са партиите, влезли в парламента след изборите. После ще направим вътрешно партийно допитване с нашите партийни членове с кого искат да се коалират. И едва след това ще се срещаме с партиите”, каза Корнелия Нинова.

„Няма да е лесно за никого след изборите”, заключи тя.

Тя на няколко пъти избегна въпросите за евентуална коалиция с ДПС или с „Обединените патриоти“, като препрати темата към въпросното вътрешно проучване – „каквото покаже волята на тези, които са избрали БСП като първа политическа сила“. На реплика на водещия, че не само членове на партията ще гласуват за БСП тя каза, че „няма как да знам един по един кои са другите, които са гласували за нас, иначе бих ги попитала“.

Третата стъпка, по думите на Нинова – след вота и е след това допитване, е да започне срещи с партиите,  за да води разговори за програма.  „Мога да имам мнение, но ще питам по най-важните въпроси всеки член на партията какво мисли“, обеща лидерът на БСП.

Нинова заяви също, че ако БСП спечели изборите и управлява, ще задължи със закон търговските вериги 50% от продаваните в тях стоки да са български и отново се обяви за сваляне на санкциите на ЕС срещу Русия, които според нея били в ущърб на България.

„Защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а Мерцедес миналата седмица откри фабрика в Русия? Докога в Европа ще се гледа на България като втора ръка хора“, попита лидерът на БСП. Според нея българските земеделци, за разлика от други в ЕС, не са били обезщетени за загубите им от санкциите, които изчисли на 1.2 млрд. лв.

Нинова на няколко пъти се обяви против концепцията „Европа на две скорости“ и попита Борисов дали ще се изправи срещу „началниците му от ЕНП“ по темата.  Тя заяви също, чене разбира „тия европейски лидери“, които не отговаряли на исканията на гражданите за по-силно национално присъствие със споразумения като СЕТА.

„Не давам акъл на президента Радев. Той така е преценил“, уточни Корнелия Нинова.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *