Меркел: „Европа на две скорости“ или се разпадаме

Меркел: „Европа на две скорости“ или се разпадаме

Според Франсоа Оланд пък ако не бъдат взети мерки в тази посока, ЕС ще се разпадне

 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви късно снощи, че Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си.

„Трябва да имаме куража някои страни да продължат напред, ако никой друг не иска да участва. Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място“, каза Меркел редом с френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Паоло Джентилони и испанския му колега Мариано Рахой.

Изявлението си тя направи в Париж след среща на лидерите на четирите най-големи икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания, които се обявиха за развиване на Европа на различни скорости.

“Ако Европа спре и не се развива, тогава това творение на мира рискува да изпадне в опасна ситуация по-бързо, отколкото си мислите“, добави тя, цитирана от „Ройтерс“.

Джентилони подкрепи различните степени на интеграция, за да може Европа да има различна реакция на различни амбиции. Рахой каза, че Испания е готова да продължи напред с интеграцията „с всички онези, които искат да участват в нея“. Според него трябва да бъде приключено изграждането на банков съюз и да се задълбочи координирането на икономически политики, „за да направим икономиките си по-конкурентни“.

В свое интервю от понеделник пък френският президент Оланд заявява, че има опасност ЕС да се разпадне, ако продължи съпротивата срещу идеята “Европа на две скорости“.

Оланд дава друг ъгъл на идеята за интеграция след отпадането на Великобритания от съюза – тази в отбранителния сектор. Лондон винаги е бил против подобна политика с мотива, че тя дублира НАТО, но президентът казва, че такъв проект ще бъде отворен за членство на британците, независимо че са извън ЕС.

Той призова европейците към единство, а не към еднаквост и подкрепи допълнително интегриране в икономическия и монетарен съюз, както и в хармонизирането на данъчните политики.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *