Лозан Панов иска наказание заради делото на Ценко Чоков

Лозан Панов иска наказание заради делото на Ценко Чоков

При проверка се оказа, че съдиите са били подбрани, когато тогавашната шефка на съда Даниела Росенова е била в отпуск

 

Шефът на Върховния административен съд Лозан Панов обяви, че ще предложи за наказание съдийката Даниела Врачева заради скандала с разпределението на делото на Ценко Чоков.

Въпросът с делото на кмета на Галиче бе повдигнат от главния прокурор Сотир Цацаров преди няколко седмици, след като Чоков бе пуснат на свобода от състав на Специализирания апелативен съд .

Цацаров написа писмо до ВКС, с което предложи на Лозан Панов да направи проверка как е избран съдебният състав, гледал мярката за неотклонение на кмета на Галиче. В него бе включена тогавашната шефка на Специализирания апелативен съд Даниела Росенова. Този съдебен състав измени мярката за неотклонение на Чоков от задържане под стража в парична гаранция от 10 000 лева.

Само няколко дни по-късно Чоков отново бе вкаран в ареста, защото един от свидетелите по делото се оплака, че е бил заплашен от кмета.

Във ВСС обаче се завъртя скандалът как точно е бил определен съдебният състав, пуснал Чоков на свобода. Накрая се оказа, че съдиите са били подбрани, когато тогавашната шефка на съда Даниела Росенова е била в отпуск. Подборът е бил направен от нейната заместничка Даниела Врачева. Тя е избрала на случаен принцип само един от тримата съдии. Останалите двама са били посочени от нея, което е в нарушение на правилата.

„Ще предложа Даниела Врачева за дисциплинарно наказание“, каза Лозан Панов и напомни, че случаят е бил разкрит именно при проверка на съдии от Върховния касационен съд.

В средата на януари прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Чоков за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Повдигнати бяха и обвинения на още седем души.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *