Първанов разсекрети стенограма още през 2010 г.

Първанов разсекрети стенограма още през 2010 г.

 

Интригите около стенограмите от официални разговори в Президентството не са от днес. Затова и секретността около прословутата среща на 29 юни 2014 година при тогавашния президент Плевнелиев е някак странна. Т.нар. „Стенграма КТБ“ рано или късно ще лъсне в целия си блясък, още повече че вече има… прецедент.

Точно преди 7 години, на 5 март 2010 г., президентът Първанов публикува запис от срещата си с финансовия министър Симеон Дянков.

Общо взето, интригата, която скрои Първанов на Дянков, си беше не особено коректна в морален план, но по-важното е, че беше  безнаказана. Някак между другото този скандал беше заметен под килима, а премиерът Бойко Борисов даже накара Дянков да се извинява. Между другото случаят е емблематичен за начина, по който Борисов предава хората си, но това е друга тема.

По-важно е, че запис на един официален разговор в президентството изтече в публичното пространство по съвсем официален път.

Така че нищо не пречи на президента Радев да разсекрети „Стенограмата КТБ“, след като това вече е правено от негов предшественик. Досега е имало три искания за разсекретяване на стенограмата – първият път от гражданина Стефан Стойков, вторият път от бившия шеф на БСП – Михаил Миков, и третият – от главен редактор на сайт за разследваща журналистика. Мотивите на неговата президентска администрация са, меко казано, странни  – отказът е постановен с мотивите, че стенограмата съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Истината е, че нито проблемът е администиративен, още по-малко пък общественият интерес, видите ли, бил липсвал.

Какъв тогава е проблемът?

 

 

Категории Акцент, МненияЕтикети , ,

2 коментара към “Първанов разсекрети стенограма още през 2010 г.”

  1. Господин Президент Радев, гласувах за Вас, но ако продължавате да прикривате крадците от ГЕРБ, ДПС и БСП ме губите!

  2. Има по-голям проблем от стенограмата, а именно – защо все още няма осъдени за най-големия банков обир в страната ни. Защо основният крадец Цв.Василев си се разхожда свободен по улиците на Сърбия, а не е екстрадиран в България и не лежи в затвор за престъпленията си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *