Герджиков не изключи нов служебен кабинет след изборите

Герджиков не изключи нов служебен кабинет след изборите

Ако няма правителство след вота, служебният кабинет ще излъчи еврокомисар

 

Служебният кабинет ще има живот два месеца и половина или три месеца, като не е изключено да не бъде съставен кабинет след изборите. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков на брифинг след заседание на Министерския съвет. Той обясни, че с оглед на прогнозните резултати, не изключва да се влезе в „спирала“ от избори. „Но независимо от това ние ще изпълняваме докрай нашите задължения, освен ако президентът Радев не реши да назначи нов служебен кабинет“, каза Герджиков.

Служебният премиер не смята, че има основание изборите да бъдат касирани заради провала на машинното гласуване. „За да бъдат касирани едни избори, трябва да се установи, че българските граждани не са упражнили правото си на глас и те на са били по правилата честни и свободни“, обясни премиерът.

По думите му правителството е било поставено пред свършен факт с приемането на машинното гласуване в последните месеци на парламента. Това е било причина да не може да се организира обществена поръчка, „която да бъде с положителен резултат“.

Той обясни, че няма да се изненада, ако изборните резултати бъдат атакувани, но Конституционният съд е този, който трябва да реши дали е имало нарушение на изборните правила.

По отношение на кадровите промени в изпълнителната власт той обясни, че не става въпрос за реваншизъм. Той даде пример със служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 година, когато са били сменени всички областни управители. „Ние все пак оставихме седем или осем, тези, които са работили по наша информация най-добре през годините“, обясни той.

Ако след изборите не бъде съставен кабинет, служебното правителство ще излъчи кандидат за еврокомисар, обясни Герджиков. „Защото продължаването на времето България да бъде без еврокомисар, не е добре за страната“, каза той.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *