Фундаментално откритие в областта на антибиотиците

Фундаментално откритие в областта на антибиотиците

Изследователите във фармацевтичната индустрия често имат ограничен финансов стимул да преследват нови цели

 

Човешкото общество навлезе в нова ера в отношенията си със заразните болести, когато Александър Флеминг откри антибиотиците през 1928г. Инфекциите, които някога са били фатални, вече можеше да се лекуват с относително прости средства.

Нововъведението дълбоко промени войната, демографията и системите за хранене. Но самата вездесъщност – и прекалената употреба – на антибиотици доведоха до появата на устойчиви на лекарства болести, които заплашват да погубят някои от постиженията от последните девет десетилетия.

И въпреки тежестта му проблемът не е получил вниманието и ресурсите, които получиха други остри огнища на заболявания – такива като Ебола и Зика-вирус.

На 24 февруари, обаче учените от Текнион – Израелски технологичен институт в Хайфа, публикуваха в списание Science фундаментално откритие, което в крайна сметка би могло да помогне за лечение на едно от най-разпространените резистентни заболявания – устойчивото на метицилин Staphylococcus ауреус (MRSA).

MRSA е проблем на общественото здраве, който поражда нарастващо безпокойство, особено за болниците. Антибиотиците, които  се използват в момента за лечение на MRSA инфекции, разчитат на същия механизъм, за да убият бактериите, за които са предназначени. Но бактериите се адаптират лесно и тези, които не са унищожени от лекарствата, могат да развият устойчивост спрямо лечението. Използвайки различни авангардни средства за микроскопия и кристалография, учените в Хайфа са установили как амилоидите – протеини, които се слепват и така образуват тънки фибри – контролират токсичността на бактериите.

Новата информация може да осигури нов начин на лечение, към който бактериите не са могли да се адаптират, и който евентуално би могъл да позволи създаването на ново поколение антибиотици и нови възможности.

Извършеният пробив е само първа стъпка в дълъг процес , който може и никога да не бъде завършен без промяна на парадигмата. Изследванията в областта на нови антибиотици изостават от 1980 г. насам, въпреки все по-явната необходимост от нови лекарства. Проблемът е най-вече икономически: изследователите във фармацевтичната индустрия често имат ограничен финансов стимул да преследват нови цели в областта на антибиотиците.

Поради това учените са направили само няколко обещаващи открития в тази област през последните години. Междувременно кризата със заболяванията, които са резистентни спрямо лекарства, само се влошава. Резистентността към антибиотици представлява нарастваща заплаха за много икономики.

Повече от половината от новите случаи на туберкулоза в няколко бивши съветски страни например са резистентни към лекарства. Въпреки това неправилната употреба и прекалената употреба на антибиотици продължава с неотслабваща сила в селското стопанство и за лечение на хората. Докато такива фактори, като например увеличаването на търсенето на месо и птици в развиващите се пазари – продължават да влияят, ще бъде трудно да се постигне международното сътрудничество, което е необходимо за успешно справяне с проблема.

Stratfor

Категории Здраве, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *