Желаещите да гласуват в Турция са се увеличили двойно

Желаещите да гласуват в Турция са се увеличили двойно

Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

 

Близо два пъти се е увеличил броят на желаещите да гласуват в Турция след последните президентски избори през ноември м.г., става ясно от данните, качени на сайта на ЦИК.

До момента заявления за гласуване в южната ни съседка са подали 15 850 души, докато на президентските избори бяха 8842, а на последния парламентарен вот през 2014 г. – 9000.

Най-много желаещи да гласуват зад граница след Турция има във Великобритания – 4379. Следват Испания с 2724 подадени заявления и Германия с 2317 заявки за гласуване.

Във вторник изтича последният срок, в който българите, живеещи в чужбина, могат да подадат заявления, за да гласуват на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. До момента са подадени общо над 30 000 заявления.

Оконачателният брой на секциите ще стане ясен на 4 март, като до момента ЦИК е разкрила такива само в дипломатическите ни представителства.

Според последните промени в Изборния кодекс, приети след скандали в парламента, в страните извън ЕС не може да има повече от 35 секции. За да бъде разкрита такава, трябва или да има дипломатическо представителство, или да са подадени поне 60 заявления за гласуване.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *