ЦИК не очаква касиране на изборите

ЦИК не очаква касиране на изборите

Стана ясно, че единствената оферта за доставка на устройствата за машинно гласуване не отговаря на техническите условия

 

Няма сериозно основание да се обсъжда възможността за касиране на резултатите от изборите заради липсата на машинно гласуване.

Това обяви пред БНР в неделя говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Преди два дни и вицепремиерът Стефан Янев заяви, че дори и служебният кабинет да не успее да изпълни решението на съда за машинно гласуване във всяка секция, това не би опорочило предсрочните парламентарни избори на 26 март.

В събота стана ясно, че единствената оферта за доставка на устройствата за машинно гласуване не отговаря на техническите условия в обществената поръчка, в резултат на което ценовата оферта така и не бе отворена.

Фирмата посочва, че може да достави устройствата за машинно гласуване не по-рано от 20-и март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. На въпрос на ЦИК как оценява риска за неизпълнение на обществената поръчка, отговорът е бил: „до 50 процента“.

В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.

„От „Лирекс“ не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20 март могат да доставят всички необходими машини и, съответно, да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26 да се проведат нормални избори“, посочи пред националното радио Цветозар Томов.

По думите му фирмата е започнала предварителна работа веднага след решението на Административния съд и е извършила голям обем предварителна работа.

Първоначално ЦИК е обсъждала дали поръчката за доставка на машини да бъде разделена на лотове, но е решено това да не бъде правено, тъй като поражда други проблеми като синхронизацията на софтуера и създаването на логистика с общ координационен център, стана ясно още от изявлението на Томов.

„27 години в тази страна не се изчистиха избирателните списъци, но не обсъждаме кой знае колко въпросът дали това може да бъде повод за касиране на избори, въпреки че това много по-сериозно нарушава права и създава риск от манипулация на избори. Откакто се произвеждат избори в България, избирателите извън страната нямат равни права с тези вътре в страната. Ето, и в случая, те няма да могат да дадат преференциален вот, защото няма избирателен район „извън страната“, коментира още говорителят на ЦИК.

По думите му каквито и манипулации да се правят по време на избори, те слабо влияят върху финалния политически резултат, поради което „не е вярно, че от изборите нищо не зависи“.

Междувременно единствената фирма, пратила оферта за машинното гласуване – „Лирекс“, обясни в съобщение до медиите защо не може да гарантира, че ще изпълни поръчката навреме.

„По време на целия процес по кандидатстването компанията беше в пълна готовност да реализира всичко зависещо от нея, за да осигури изпълнението на пълния обем на проекта. Имаме готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.

Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти“, посочват от компанията.

Оттам обаче обясняват, че няма как да гарантират, че до 10 март ще осигурят нужните количества от компонентите.

„Разполагаме с официален график за евентуални доставки на тези елементи от страна на производители. При наличието на всички необходими компоненти е необходимо време около една седмица, за сглобяване и настройка на машините. В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец“, поясняват от „Лирекс“.

„Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок“, завършва изявлението.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *