Мартин Шулц се готви за победа над Меркел

Мартин Шулц се готви за победа над Меркел

Мнозина правят паралел между подхода на Шулц с този на Тръмп, спечелил битката за Белия дом

Лидерът на германската Социалдемократическа партия (СДП) Мартин Шулц ще победи канцлера Ангела Меркел на изборите през септември според няколко скорошни социологически допитвания, благодарение на своята безмилостна лява програма, която му навлече и обвинения в обръщане към популизма.

След години, прекарани в сянката на Меркел, германската старомодна работническа партия е почти зашеметена от вълнение тези дни, надявайки се нейният лидер да сложи край на продължилото десетилетие управление на „кралицата на Европа“.

Шулц, бившият председател на Европейския парламент, в понеделник атакува една от светините на своята партия, критикувайки масовите реформи в трудовите и социалните възнаграждения, въведени при предишния социалдемократически канцлер Герхард Шрьодер между 2003 г. и 2005 г.

Реформите на т. нар. „Дневен ред 2010“ включваха по-ниски социални помощи и по-голям натиск за връщане на работа върху безработните. Те намалиха безработицата, която през януари тази година достигна до най-ниските си стойности от обединението на страната през 90-те с нива от 5,9% и даде тласък на икономиката, която дотогава беше определяна като „болния човек на Европа“.

Те обаче също така разшириха разликата в благосъстоянието и помогнаха за създаването на милиони от т. нар. „работещи бедни“, които често имат по няколко договора за почасова работа и продължават да изпитват трудности да си плащат сметките – често наричани и прекариат. Мнозина от основната група поддръжници на СДП обърнаха гръб на партията.

„Ние също правим грешки“, каза Шулц по време на среща с търговски синдикалисти, имайки предвид пакета от реформи, допълвайки, че „важното е когато се разпознаят направените грешки, да се поправят“.

Той също така обеща да удължи срока на даване на помощи за по-възрастните безработни и реалното премахване на отворените временни трудови договори, в полза на такива с фиксиран срок.

Мнозина виждат хода на Шулц като директна атака срещу реформите на Шрьодер, прокарани в началото на века. „Робин Худ на СДП“, се казва в коментар на бизнес ежедневника „Хандесблат“.

„Мартин Шулц променя курса на Социалдемократическата партия наляво“, посочва още той. Със своите предложения Шулц безсрамно измества наляво хода на СДП – партия на над 150 години, която в момента е по-малкия партньор в широката коалиция на консерваторите на Меркел.

С това тя влиза в унисон с британската Лейбъристка партия при настоящия й лидер Джеръми Корбин или френските социалисти при кандидат-президента Беноа Амон.

Шулц е аплодиран и от германската крайнолява партия „Ди Линке“ (Лявото – бел. ред.). Тя сигнализира, че сега е много по-отворена към влизане в лява коалиция със СДП след септемврийските избори, която по всяка вероятност ще трябва да включва и еколозите от партията на Зелените.

По-силни станаха и критиките от дясно. Един от лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел – Михаел Флухс, обвини Шулц в използване на „социален популизъм“. Финансовият министър Волфганг Шойбле пък набеди кандидата на СДП в използване на демагогия, описвайки като катастрофална ситуацията на работниците в Германия, докато в същото време прави фискално безотговорни обещания.

„Почти едно към едно с Тръмп“, заяви Шойбле в скорошно интервю за ежедневника „Шпигел“, правейки паралел между подхода на Шулц с този на милиардера реалити звезда, спечелил битката за Белия дом. Шулц влезе в надпреварата срещу Меркел в края на януари с натрупана преднина пред своя предшественик начело на СДП Зигмар Габриел, който в момента е външен министър.

За разлика от Габриел, Шулц не е бил част от широката коалиция на Меркел, която е на власт от 2013 г. и може да я критикува от разстояние. Добър оратор, известен със своята силна реторика, Шулц успя да върне енергията на партия, която прекара години, куцукайки в сянката на Меркел. СДП дълго време кръжеше около 20-те процента, с 15% зад ХДС.

Но „ефектът Шулц“ отново изтласка двете големи традиционни партии рамо до рамо. Шулц е популярен особено след младите, мнозина от които могат да бъдат видени на събития на СДП, носейки тениски с мотото на Шулц „MEGA“ – „Make Europe Great Again“ или „Да направим Европа отново велика“.

Новодошлият може да разчита и на значителна умора на избирателите от Меркел, която е на власт повече от десетилетие, а образът й е отслабен от бежанската криза, дала стимул на националистическата и антиимигрантска партия Алтернатива за Германия (АГ). С оставащи още седем месеца до изборите е прекалено рано за предсказания, но повечето наблюдатели са единодушни, че надпреварата е станала по-интересна.

Според проучване, публикувано в неделя от в. „Билд ам зонтаг“ СДП има 33% подкрепа – с един процент пред партията на Меркел.

Материалът е на Ясин льо Форестие и е публикуван от агенция „Франс прес“

БГНЕС

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *