Как Максим Бехар усвои “своя” дял от активите на КТБ

Как Максим Бехар усвои “своя” дял от активите на КТБ

ПР експертът и агент на ДС е прелял сайтовете от групата на „3Бей.бг“ в контролираната от него NoviniteGroup

“Реагираме бързо на променящата се външна среда и винаги сме отворени за нови възможности и предизвикателства.”

В това NoviniteGroup уверява потребителите си още от началната си страница. И изглежда, че ще трябва да им се доверим. Защото NoviniteGroup не е нищо друго освен поредната схема за овладяване на активи, кредитирани и развивани през КТБ, които сега са откъснати от масата на несъстоятелност на банката.

Да, в случая „актив“ е доста силно казано. NoviniteGroup е търговска марка, зад която се крие концентрацията на група сайтове, стопанисвани от „Новините“ ЕАД. А, както добре знаем, медийният бизнес не е най-силният актив. Може би и точно по тази причина откъсването на този актив от масата на КТБ минава толкова незабелязано и безпроблемно.

За какво иде реч

Става дума за групата сайтове около iNews и Econ, които до скоро бяха контролирани от компанията „3Бей.бг“. Преди падането на КТБ това дружество управлява повече от 10 сайта в може би най-голямото уеб портфолио на пазара. Групата е холдингова структура, която консолидира освен еднолично притежаваните си сайтове, няколко компании-издатели на други сайтове. Такива са популярнята туристическа търсачка за оферти Nasam-natam, както и профилираният сайт за застраховане Insmarket.bg.

Преди падането на КТБ основни акционери на 3Бей.бг са офшорна кипърска компания и „Никкомерс 01“. След поставянето на КТБ под специален надзор започва голямото разместване. Причината е, че компаниите-собственици на „3Бей.бг“ влизат в серия цесии. Променя се изцяло акционерната структура на дружеството.

До 2014 г. членове на борда на дружеството са Фъргъс Ейми, Никола Николов и Борислав Лисичков. След промените в акционерната структура през февруари 2015 г. е избран нов борд на диркеторите. Той включва Марина Янева, Георги Георгиев и Петър Станков. Само два месеца по-късно търговският директор на компанията Даниела Кетенлиева заема мясртото на Марина Янева. И така до януари 2016 г., когато в борда на 3Бей.бг влиза външният за системата Любомир Попчев. По партидата на дружеството в Търговския регистър пък започват да валят уведомления от останалите членове на борда за напускане на управлението на компанията. Като по правило те се появяват в ТР месеци след като са формално подписани. Това не е изключение и се наблюдава при много от кредитираните от КТБ компании. Но и в много други случаи. С този маньовър, който най-често представлява подписване на антидатирани документи, директорите се изхлузват от компании с дългове и пред фалит, без да търпят персонални щети.

Последният вписан в Търговския регистър отчет на „3Бей.бг“ е за 2011 г. и от него е трудно да се направи извод какво е финансовото състояние на компанията към момента.

Забележителното е, че напускащите „3Бей.бг“ директори междувременно са се озовали в борда на „Новините“ ЕАД.

И това е напълно обяснимо, зашото през 2015 г. е даден старт на съвсем нова операция. Това е промяна на контрола над активите на „3Бей.бг“ в посока „Новините“.

Бехар на хоризонта

Още, когато КТБ е в добро здраве присъдружна група към „3Бей.бг“ е „Новините“. В компанията са вплетени интересите на ПР експерта и агент на Държавна сигурност Максим Мончо Бехар. Бехар е член на борда на „Новините“ АД. Негови съдружници са братя Велчеви чрез комапнията си „Тетрареал” АД. През декември 2013 г. обаче Велчеви продават акционерния си дял на Бехар и той става едноличен собственик. По това време „Новините“ ЕАД е издател на едноимения сайт, на англоезичното издание Novinite.com и на рускоезичното издание за новини от България Novinite.ru.

Справка по партидата на дружеството в Търговския регистър показва, че до юли 2015 г. членове на борда на компанията са Максим Мончо Бехар и Георги Велчев. Тогава вместо едният брат Велчев сред директорите се появяват Петър Станков и Даниела Кетенлиева. Да, това са същите директори от „3Бей.бг“, които междувременно са подали идентични като текст уведомления до компанията, че я напускат, защото „са много заети“.

Операцията по преобразяването на „3Бей.бг“ в „Новините“ е привършена. Но остава един проблем – как Максим Мончо Бехар може да бъде собственик и на издателска компания, и на ПР агенция едновременно. Това е тотален конфликт на интереси. Но и на това му се намира решение. С джиро от 31 август 2016 г. Бехар прехвърля акциите си от капитала на „Новините“ на Ева Михайлова. Сигурно ще си кажете, че това е нормална търговска сделка към външно за структурата лице. Е, няма да сте съвсем прави.

Ева Михайлова е бивш технически сътрудник в „3Бей.бг“, а имейлът й до съвсем скоро е присъствал по партидата на компанията в Търговския регистър като форма за контакт с компанията. Вече не е. Със завление от януари 2017 г. едиснтвеният останал директор в „3Бей.бг“, който има задачата само да пусне шалтера след себе си, е подал искане пред Агенцията по вписванията този и-мейл да бъде заличен. Така Михайлова вече няма общо с „3Бей.бг“. И спокойно може да се отдаде на новата си работа. Като собственик на над 20 сайта.

Пеевски в схемата

Така един актив е пречистен и готов за употреба. Забележителното е, че цялата тази схема явно е уловена от локаторите на Пеевски, но той не е проявил интерес към този актив. В разгара на трансформацията на „3Бей.бг“ в „Новините“ в края на 2015 г. Максим Бехар е профилактиран от БЛИЦ. Без всякакъв повод се появява статия, която описва Бехар като човек на Цветан Василев. Това е традиционен подход на контролираните от Пеевски медии да създават негативен имидж и дискомфорт на всеки свой опонент. Очевидната цел на Пеевски е била да подскаже на Бехар да внимава как ще използва актива, който му се оставя да усвои.

Пеевските медии нямат следващи публикации срещу Бехар, което идва да каже, че предупреждението е сработило.

А като резултат от всичко това едно малко парченце от кредитираното от КТБ е заминало в някаква посока. Сега си представете голямата картина.

–––––––––––-

Кой е Максим Бехар

Максим Бехар е бил агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия в продължение на 8 години, става ясно от публиакция на специализирания сайт за разследвания по темата desebg.com

Това стана ясно от доклад на комисията по досиетата (решение №332 от 20 март 2012 г.). С него са оповестени резултатите от проверката за принадлежност към ДС сред ръководството на Религиозната общност на евреите в България.

Според изнесените от комисията данни Бехар (1955) е вербуван през 1980 г. като агент под псевдонима „Димо” от политическата полиция на Живков.

Работил е за 03 отдел на Шесто управление, натоварен с борбата срещу подривната дейност на противника по направление на религията и ционизма. Снет е от оперативен отчет през 1988 г. Доказателства за агентурната му принадлежност са документи от ръководилия го щатен служител и регистрациона бланка, съдържащи се в личното му дело, регистрационен дневник и няколко вида картони от картотеките на ДС. Съществува и протокол от март 1990 г. с предложение за унищожаване на личното му дело, което според съобщението на комисията е налично.

Бехар е проверен в качеството си на член на Централния Израилтянски Духовен съвет в периода 2003-2011 г.

Максим Бехар е известен като журналист, бизнесмен и специалист в сферата на PR. Преди промените е работил като редактор в „Млади свет“ – Прага и в международния отдел на в. „Работническо дело“, а след 10 ноември 1989 г. е кореспондент на в. „Дума“ в Полша и първи заместник-главен редактор на в.“Стандарт“.

По времето на комунизма баща му Мончо Бехар е директор на завод „Мадара” в родния му град Шумен.

През 1994 г. Маким Бехар основава M3 Communications Group, Inc. – компания за връзки с обществеността. Председател е на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА). Бил е два мандата председател на Българския форум на бизнес лидерите (2001-2007), а сега е негов заместник-председател.

Категории Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Как Максим Бехар усвои “своя” дял от активите на КТБ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *