Съдът прекрати по давност делото на Цветанов за клевета

Съдът прекрати по давност делото на Цветанов за клевета

Бившият МВР шеф не пожела искът на Мирослава Тодорова да бъде разгледан

Софийският окръжен съд отмени оправдателната присъда на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по делото му за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова през 2012 г. и го прекрати заради изтекла давност.

Това се е случило по искане на самия подсъдим, след като делото е било насрочено за разглеждане на втора инстанция благодарение на отпадналия имунитет на Цветанов след разпускането на 43-ото Народно събрание.

По време на въпросното заседание на Софийския окръжен съд защитата на Цветанов е представила нотариално заверена декларация от бившия МВР шеф, че иска производството да се прекрати. Така той си гарантира, че няма да бъде осъден по иска на Тодорова, но вече не се води и оправдан.

Всъщност това не е единствената възможност при изтекла давност, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс предвижда по тези казуси и вариант делото да бъде разгледано по същество до края, ако подсъдимият не изрази желание то да бъде прекратено. Идеята е, че ако е сигурен, че е невинен, така той може да получи пълна обществена реабилитация с влязла в сила присъда.

С действията си до момента обаче Цветанов демонстрира единствено, че предпочита делото да бъде бавено, докато той се сдобие с пореден депутатски имунитет и така да изтече давността на казуса. Именно това показаха финтовете на ексминистъра пред съда още през септември и октомври 2014 г., когато се чакаха официалните резултати от тогавашните парламентарни избори.

Бившият председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заведе делото за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. „24 часа“ и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на „24 часа“ – „Най-големият ни критик бави дело срещу мафията“ и в подзаглавие – „Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност“.

На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: „Скандал с шефката на Съюза на съдиите – вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията…“, на което Цветанов веднага отговори: „Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност“.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *