Герджиков и Радев решават кой да е еврокомисар

Герджиков и Радев решават кой да е еврокомисар

На много им се иска поста и има много подходящи, но трябва да се избере най-добрият за поста, коментира служебният премиер

Тази вечер служебният премиер Огнян Герджиков и президентът Румен Радев ще обсъждат кой е да е българският еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която влезе в ръководството на Световната банка.

От месеци страната ни няма еврокомисар в Европейския парламент. Огнян Герджиков каза, че въпросът е на дневен ред днес. Всеки понеделник се срещаме с президента и обсъждаме важни въпроси за решение – днес ще говорим кой да е еврокомисар“, каза Герджиков за Нова тв.

На въпрос дали са се спрели на конкретна личност за поста, Герджиков отговори така: „На много им се иска и има много подходящи, но трябва да се избере най-добрият за поста“.

Герджиков коментира и очаквания днес доклад за одита на всички министерства. Първенец по нарушения на обществените поръчки е военно министерство, каза служебният премиер. Там има 9 съмнителни обществени поръчки.

Герджиков обясни, че е бил наясно, че каквото и да направи служебното правителство ще търпи критики. „Винаги ще има критика – знаех колко помия ще се излее, каквото и да направя, винаги ще има недоволни“, каза той по повод обвиненията, че покровителства БСП. Служебният премиер все пак уточни, че не е получавал натиск за никакви назначения, нито проверки, нито смени на важни постове от нито една голяма партия. „Само лидер на една малка партия искаше среща, но аз отказах“, каза той.

По повод обвиненията на реформаторите, че Герджиков напада само техните министерства, служебният премиер отговори така: „Въобще не съм се замислял кое министерство от кого е било управлявано, кое е на ГЕРБ, кое е на РБ“, зачуди се той.

Но служебният премиер коментира, че все пак заради факта, че е имало поръчки в последния момент (26 и 27 януари), те са били длъжни да направят ревизия, тъй като обявяването им в последния момент буди съмнение. „Може всичко да е точно, но буди съмнение, нека да се провери“, каза Герджиков.

Той обясни, че кабинетът търси златното сечение. „Ако прави ревизии, се казва, че работи за БСП, ако нищо не прави, ще се каже, че работи в полза на ГЕРБ и им помага да спечелят изборите“, коментира Огнян Герджиков.

Служебният премиер коментира и обидата на бившия премиер Бойко Борисов от думите му, че след ремонта на тунел Ечемишка, в който лампа падна и уби жена – служебното правителство е направило за 5 дни толкова, колкото предишното за години не е успяло да направи. „Голяма гордост на ГЕРБ е инфраструктурата, но поддържането на нашите пътища е „силно укоримо“.

Самият факт, че лампи падат в тунели и убиват хора, падат и късове от мостове – значи, че не се поддържат. Защо вместо да се изграждат нови участъци, не се поддържат старите. За 5 дни работниците направиха чудеса, работиха денонощно, сменени са тонове железа, трябваше да се бърза, защото Северна България оставаше изолирана“, обясни Герджиков и добави, че Борисов е силно честолюбив, положил е немалко усилия и сега му е обидно.

„Но там, където нещата не са добре, ще ги кажа“, категоричен е служебният премиер.

Герджиков коментира, че може би е сгрешил и не е отстранил с правилен аргумент областните управители от постовете им. Областните бяха сменени с мотиви, че може да попречат на честни избори и да ги опорочат. Не трябва да се слагат всички под един знаменател“, размисли Герджиков, но все пак уточни, че е имало сигнали.

Служебният премиер коментира и ситуацията с машинното гласуване: „Законът за машинното гласуване е факт, ние сме длъжни да направим всичко по силите ни – дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес – мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори“, коментира Герджиков.

Той добави в заключение, че се е настроил да бъде премиер само в рамките на служебния кабинет и е готов за ревизия и парламентарен контрол на дейността на всичките му министри от бъдещия парламент.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *